@ Omar Bouiraamane

Turken die in ons land wonen, konden afgelopen weekend voor de tweede keer hun stem uitbrengen voor de Turkse presidentsverkiezingen. Daarvoor kunnen ze nog enkele dagen terecht bij stemhokjes in Brussel, Hasselt en Antwerpen. Wij bezochten het Antwerp Expo, dat speciaal voor de Turkse verkiezingen tot tijdelijk stembureau werd getransformeerd. Daar vroegen we enkele Turkse Belgen voor welke kandidaat ze hun stem uitbrachten en waarom ze vanuit België meestemmen voor de Turkse verkiezingen.

Na de eerste verkiezingsronde op 14 mei had geen van de Turkse presidentskandidaten meer dan 50 procent van de stemmen binnengehaald. Daarom is er op 28 mei een tweede verkiezingsronde tussen de twee sterkste kandidaten: Recep Tayyip Erdogan (AK -Partij, conservatieve regeringspartij) en Kemal Kilicdaroglu (CHP, Republikeins Volkspartij). In afwachting van de nieuwe ronde in Turkije, mogen ook Turken in ons land opnieuw hun stem uitbrengen. In de eerste ronde stemde 72,3% van de Turkse Belgen op Erdogan, die intussen al bijna tien jaar president van Turkije is en daarvoor sinds 2003 premier van het land was.

“Wij zullen winnen”

De vraag op wie ze in de tweede ronde zullen stemmen, ligt bij de meeste kiezers in Antwerp Expo gevoelig en blijft bij velen onbeantwoord. Zij die wel willen zeggen naar wie hun stem gaat, kiezen voor Erdogan en zijn ervan overtuigd dat hij de absolute meerderheid zal halen. Niemand van de mensen die we spraken wilde met zijn familienaam getuigen. Voor Durusoy (37) is het duidelijk: “Erdogan zal winnen, wij zullen de eerste worden.” Ismail (38) organiseert vrijwillig mee de verkiezingen en komt er openlijk voor uit dat hij voor Erdogan stemt: “Voor mij zijn de verkiezingen ofwel een stap vooruit, ofwel verandert er niets. Erdogan heeft op 20 jaar tijd veel gedaan en stopt nooit voor hij iets heeft afgemaakt. De tegenpartij wil enkel dat Erdogan zijn macht verliest, maar komt zelf niet met betere voorstellen.” Als we Özlem (28) vragen op wie ze zal stemmen, zegt ze met volle overtuiging “Erdogan”. “Ik zal erg teleurgesteld zijn als de tegenkandidaat wint. Maar dat zal niet gebeuren, wij gaan winnen.”

“Ik stem, want ik zie het als mijn plicht om mijn land te verdedigen”

“Stemmen is mijn plicht”

De Turkse Belgen die we spreken, vinden het erg belangrijk om ook in België te mogen stemmen voor de Turkse verkiezingen. Gulten (23): “Ik vind het normaal dat de Turken in België ook hun stem kunnen uitbrengen. Wij gaan nog vaak naar Turkije en zien dan ook wat er daar allemaal gebeurt. We mogen nog steeds inspraak hebben in de politiek van het land.” Ook Özlem hecht veel belang aan de Turkse verkiezingen: “Ik stem, want ik zie het als mijn plicht om mijn land te verdedigen.” Voor Tugba (33) is het vooral belangrijk om haar familie in Turkije vanuit ons land te kunnen vertegenwoordigen: “Ik zal stemmen op wie mijn familie stemt. Ik zie dat het land beter wordt met de juiste persoon, dus ik stem voor mijn familie.”

Kingmaker

Na de eerste verkiezingsronde had Erdogan met 49,5% een kleine voorsprong op de tegenkandidaat Kilicdaroglu. 5% van de stemmen ging naar extreemrechts kandidaat Sinan Ogan. Bij de tweede ronde kan die niet meer tot president worden verkozen, maar hij wordt wel ‘kingmaker’. Op die manier kan Ogan bij de volgende verkiezingsronde nog een verschil maken door zijn stemmers te overtuigen om voor één van de twee resterende kandidaten te kiezen. Het is afwachten of hij zijn steun, en dus mogelijk ook die van zijn kiezers, aan Erdogan of Kilicdaroglu toezegt.

In totaal mogen zo’n 135. 000 Turken in België hun stem uitbrengen. Bij de eerste verkiezingen heeft uiteindelijk 53,6 procent daarvan dat gedaan, dus het valt nog af te wachten hoeveel stemmen van Turkse Belgen de tweede verkiezingsronde zal opleveren. “Ik denk dat er bij de deze ronde zeker evenveel of zelfs meer Turkse Belgen zullen stemmen”, zegt Ismail. “De verkiezingen in België en Europa maken echt een verschil voor Turkije, dus hoe meer Turken in ons land stemmen, hoe beter.”

vorige volgende