Een nieuw racismevoorval beroert de internationale voetbalwereld. Afgelopen weekend werd de Spaans-Braziliaanse spits Vinicius Junior van Real Madrid het slachtoffer van racisme. Dat gebeurde in de Spaanse voetbalcompetitie in de wedstrijd tegen Valencia. Reporter Fransje Robert sprak onlangs nog met de Antwerpse content creator Junior Vertongen (22) over het aanhoudende probleem van racisme in het voetbal.

Junior Vertongen is content creator. Hij werkt als videoreporter bij Het Nieuwsblad en als sociale mediahost bij de Antwerpse voetbalclub Beerschot. Hoewel hij zelf nooit iets racistisch meemaakte op onze voetbalvelden, weet Vertongen goed genoeg hoe groot de problematiek is. “Ik weet dat het bij andere clubs veel gebeurt”, zegt de in Rotterdam geboren Antwerpenaar.

“Dat racisme in het voetbal blijft voorkomen, betekent dat de maatregelen niet serieus worden genomen”, weet Junior Vertongen. “Er worden te weinig stappen ondernomen om racisme echt aan te pakken. De maatregelen wegen veel te licht. In Amerika wordt racisme in het voetbal veel harder bestraft dan in Europa. In mijn ogen is dat een betere aanpak.”

Slogans en sensibiliseringscampagnes zetten weinig zoden aan de dijk, volgens Vertongen. “Die filmpjes van Uefa en Fifa wennen al gauw. Net zoals de zwarte spelers die knielen voor de wedstrijd in solidariteit met Black Lives Matter. Na de zoveelste keer valt dat niet meer op.”

Het veld niet meer opstappen

De laatste jaren spreken meer en meer voetballers zich uit tegen racisme. Op Instagram sprongen voetballers van verschillende clubs in de bres voor Real Madridspeler Vinicius Junior na de racistische incidenten tijdens de match tegen Valencia. Onder meer ploegmaat Karim Benzema, PSG-spelers Kylian Mbappé en Achraf Hakimi en Jadon Sancho van Manchester United schreven woorden van solidariteit.

“Zeker de laatste jaren zien we meer en meer voetballers die erover klagen”, zegt Junior Vertongen. “Dat wil niet zeggen dat er vroeger geen racisme was, maar veel spelers slikten het toen nog in. Met de sociale media hebben zij nu hun eigen platform om zich uit te spreken.”

Door die sociale media vinden voetballers van verschillende clubs elkaar sneller. “Memphis Depay tagde Mbappé en Romelu Lukaku… Het is tijd dat we samenkomen en er iets aan doen. Pas als alle zwarte sterspelers samen beslissen om niet meer op het veld te stappen, zal het een impact hebben.”

Bekijk het volledige interview hier:


Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 24/05/2023. 

vorige volgende