Na Brussel krijgt ook Antwerpen zijn publieke fietsen. In juni moeten in vijftig nieuwe fietsstations de eerste 500 fietsen staan te blinken. Iedereen die gauw ergens heen moet, kan een fiets huren.

Het zogeheten Velo-systeem voor publieke fietsen is gebaseerd op een succesformule uit Barcelona. Op diverse plaatsen in het stadscentrum, het gebied binnen de Singel, zal de stad rekken met fietsen plaatsen. Bij die rekken staat een kaartlezer waar u met een speciale kaart een fiets kan huren. Via de kaartlezer krijgt de uitbater, Clear Channel, informatie over de hoeveelheid fietsen die iedereen ontleent en terugzet. Zo kan Clear Channel het aanbod aanpassen aan de vraag van de Antwerpenaars.

Lage prijzen

Om het gebruik van de fietsen zo toegankelijk mogelijk te maken houdt de stad de prijzen opzettelijk laag. Voor een jaarabonnement, waarmee u een heel jaar lang naar hartenlust fietsen kan ontlenen, betaalt u 35 euro. Voor een fiets voor één dag betaalt u 3 euro en voor 7 euro mag u een hele week gebruik maken van een tweewieler.

Vijftig fietsstations

Clear Channel heeft in samenwerking met het Gemeentelijk Autonoom Parkeerbedrijf (GAPA) vijftig plaatsen uitgekozen voor de fietsstations. Stations staan nooit verder dan 500 meter uit elkaar, waardoor de gebruikers hun fietsen in heel de stad kunnen ophalen en afleveren. GAPA heeft echter nog geen informatie prijsgegeven over de exacte locaties en de openingsdata.

De stad Antwerpen wil het Velo-project snel uitbreiden. In juli zou het aantal fietsrekken en fietsen verdubbelen. Tegen juni 2013 komen daar nog eens 800 publieke fietsen bij. Zo kunnen 1.800 mensen zich tegelijk met de Velo door de stad verplaatsen.

Online registreren kan via de website www.velo-antwerpen.be, hier vind je ook meer informatie over het project.

© 2011 – StampMedia/Plantijn - Rogier Verschueren