Met een Facebookpost waaruit haar teleurstelling duidelijk te merken was, zo uitte onze Belgische kampioene in het hamerslingeren en kogelstoten Jolien Boumkwo (22) haar verontwaardiging na alweer een weigering tot sponsoring. “Ik ben blij dat ik mijn zeg eens heb kunnen doen.”

Even een schets voor wie Jolien Maliga Boumkwo niet zou kennen. Boumkwo is Belgisch recordhoudster in het hamerslingeren en de huidige Belgisch kampioene in het kogelstoten en hamerslingeren. Een jong toptalent, dat blijkt ook uit haar mooie prestatie op het afgelopen EK atletiek voor -23-jarigen in Tallinn. Toen gooide ze met 16m47 een persoonlijk record, goed voor een zesde plaats.

Afgelopen donderdag verscheen plots een bericht op haar Facebookwall. Dat ze het beu was altijd negatieve reacties te krijgen op sponsorvragen. Met elke keer wel een heel flauwe reden voor de weigering: “Ik kreeg te horen dat het bedrijf in kwestie alleen geïnteresseerd was in lopers.” En, zo schreef ze op Facebook: “Dat knaagt enorm aan mijn motivatie, want topsport vergt uren training, mentale sterkte, focus en planning in eender welke discipline van de atletiek.”

"Veel positieve reacties"

Een dag na de bewuste Facebookpost staat ze nog steeds achter haar mening, die ondertussen meer dan 300 likes en reacties kreeg, waaronder een steunende reactie van grote naam en voorbeeld Eline Berings. “Het is erg fijn om zo veel positieve reacties te krijgen. Dat had ik zeker niet verwacht.”, vertelt Boumkwo.

Haar bericht kwam er niet zo maar, het is een signaal naar de buitenwereld toe. Sponsoring krijgt Jolien wel van Topsport Vlaanderen en de Vlaamse Atletiek Liga, maar dat is verre van genoeg om de noodzakelijke kosten als topsporter te kunnen dekken. Maar: “Ik ben blij dat ik dat toch al heb.”

Ze is er zich van bewust dat andere atleten in kleine atletiektakken ook in dezelfde situatie zitten. “Daarom wilde ik mijn stem laten horen. Het systeem zoals het nu in elkaar zit is niet altijd even eerlijk en biedt niet voor iedereen evenveel kansen. Ik heb het geluk dat ik mijn master accountancy en fiscaliteit nog kan en wil combineren met mijn topsport, maar niet iedereen heeft die reddingsboei.”

Pleidooi voor meerjarenplan

Hoe zou dan volgens haar het systeem in elkaar moeten steken? “Natuurlijk hoeft niet iedereen direct financiële steun te krijgen, want ik begrijp dat je je eerst moet bewijzen. Maar het zou fijn zijn mocht er een systeem bestaan dat in gang treedt wanneer je aan bepaalde criteria voldoet. Ik denk bijvoorbeeld aan een meerjarenplan waarin je stelselmatig meer steun krijgt. Dat kan voor veel atleten motiverend werken, vermoed ik. Wie hard werkt, zal daar ook voor beloond worden."

Boumkwo blijft ondanks de moeilijke situatie positief, meer nog: “Deze situatie zal me helpen om al die negatieve gevoelens om te zetten in positieve energie. Ik voel me beter nu ik eens mijn zeg heb kunnen doen. Bedankt aan iedereen die me wel steunt”, besluit Jolien.

© 2015 – StampMedia – Niels TimmermansDit artikel werd gepubliceerd door AtletiekNieuws.be op 18/10/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Sportwereld.be op 18/10/2015