Op zaterdag 19 mei werd het centrum van Brussel overspoeld door een optocht van rare figuren, vreemde kostuums en bizarre decors. Twee uur lang was de stad in de ban van de tweejaarlijkse Zinneke Parade, een optocht van Brusselaars die dit jaar in het teken stond van wanorde/désordre.

Het thema van de parade wordt steeds gekozen door de Brusselaars zelf. Er wordt van hen gevraagd één woord op te geven, met de voorwaarde dat het woord omschrijft hoe ze zich op dat moment voelen. Het grote aantal thema's dat de organisatie op die manier binnenkreeg, kon ondergebracht worden in drie categorieën: fragiel, verlangen en wanorde of fragile, désir en désordre.

In januari 2011 mocht er gestemd worden op deze drie thema’s. 'Wanorde' kwam toen nipt als winnaar uit de bus. De organisatie vermoedt dat het komt omdat die periode erg chaotisch was voor de Belgen. Er waren problemen met de regering, de banken, niemand wist precies welke kant het zou opgaan met de crisis.

Alle soorten wanorde

Wanorde was op dat moment dus een heel toepasselijk thema. Of, zoals Dis Huyghe van de organisatie het bekijkt, 'onorde'. Wanorde lijkt negatief, het suggereert rommel. De parade probeerde echter net uit te beelden dat we onszelf moeten organiseren, het heft in eigen handen moeten nemen.  Dus misschien is 'onorde' in dat opzicht een betere vertaling van het Franse désordre.

Na anderhalf jaar organiseren, kostuums verzinnen en paradewagens in elkaar knutselen was het zaterdag eindelijk zover. Een stoet van 22 zinnodes (collectieven van kunstenaars) vertrok vanuit verschillende plaatsen in het centrum van de hoofdstad. Met muziek, kostuums, dans en optredens werden alle denkbare vormen van wanorde uitgebeeld. Innerlijke wanorde, stedelijke ongehoorzaamheid, verbale chaos: alles kwam aan bod.

Succesvolle parade

De drukte in de straten van Brussel maakte de optocht dit jaar tot een groot succes. Ook de organisatie was tevreden: "Voor mij was de parade vorige week al geslaagd", zegt Huyghe. "De voorbereiding is voor mij belangrijker dan de optocht zelf: al die mensen die samenwerken, het verzinnen van de wagens. De Zinneke Parade is een beetje als een vulkaan en dit is dan de eruptie."

© 2012 - StampMedia - Moira De Graef, foto's: Robert Guss


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 21/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 21/05/2012