Foto: Hannes Van Wouwe

Circuit Sortie brengt sinds juni personen met en zonder beperking op een laagdrempelige manier in contact met elkaar. Niet zelden leidt dat tot mooie vriendschappen.“We zijn achteraf een dagje naar zee geweest en ook eens gaan pingpongen.”

Circuit Sortie, een project van De Genereuzen en VZW Inter, loopt al sinds eind juni. Op de website kunnen mensen met een beperking hun favoriete plekje aanduiden. Wie datzelfde plekje ook leuk vindt, kan reageren en het initiatief brengt je dan met elkaar in contact. Sinds de lancering zijn er al 167 plekjes toegevoegd. Zo ontstonden al 127 matches.

VZW Inter ging in het verleden ook altijd met vrijwilligers en personen met een beperking naar festivals, maar door de coronacrisis viel dat initiatief in het water. Daarom bundelde de vzw de krachten met De Genereuzen. “Het idee is om de sociale contacten tussen mensen met en zonder beperking te stimuleren”, klinkt het bij Circuit Sortie.

De organisatie begeleidt de mensen wel voor de matching. “Bij het koppelen houden we rekening met de leeftijd en het profiel van de personen om zo een goede match te creëren.”

“Onze eerste ontmoeting verliep zeer vlot omdat we op voorhand  al contact hadden”, zegt vrijwilliger Ilse Blomme. “Uit onze gesprekken bleek dat we allebei van gamen houden en daardoor hadden we onmiddellijk een onderwerp om over te praten”, vertelt Hannes Van Wouwe, een andere vrijwilliger.

Het merendeel van de gekoppelde personen gaat nadien zelfs opnieuw op uitstap.

“We zijn achteraf een dagje naar zee geweest en ook eens gaan pingpongen”, zegt vrijwilliger Jan Cornelis. “Na onze eerste uitstap zijn we nog gaan fietsen met een tandem en daarna iets gaan drinken”, vertelt vrijwilliger Matthias Vranckx.

Levensles

Deelnemers van Circuit Sortie geven aan dat ze het een leuk initiatief vinden omdat het laagdrempelig is, maar ook omdat je als mens iets bijleert. “Circuit Sortie verrijkt je leven”, zegt Jan vastberaden. Hannes: “Voor mij was het een wake-up call om de sterktes van mensen met een beperking in te zien.”. “Wat leuk is aan Circuit Sortie is dat er geen verplichtingen zijn”, zegt Matthias. “Alles kan en niets moet. Je kiest zelf of je het eenmalig doet of meerdere keren op uitstap gaat.”

Volgens de vrijwilligers kan je wel beter over enkele eigenschappen beschikken wanneer je afspreekt met een persoon met een beperking. “Je moet sociaal zijn en empathie tonen”, zegt Ilse. “Extravert zijn is wel handig omdat de persoon tegenover je het moeilijker zal hebben om het gesprek te starten”, vindt Hannes. “Ook geduld en flexibiliteit zijn belangrijk. Je moet rekening kunnen houden met de situatie van de persoon.”

"We leggen de focus tijdelijk op het online met elkaar in contact brengen van mensen"

Circuit Sortie

Ondersteuning

Op hun website biedt het initiatief tips aan over hoe om te gaan met personen met een beperking. De partners van Circuit Sortie steunen het initiatief onder andere advertenties die het project bekender moeten maken. “We zien een stijging in het aantal zoekertjes nadat een partner reclame heeft gemaakt”, klinkt het.

Door de huidige coronamaatregelen kunnen veel uitstappen wel niet plaatsvinden.

Toch blijft Circuit Sortie niet bij de pakken zitten. “We leggen de focus tijdelijk op het online met elkaar in contact brengen van mensen. Zo kunnen de gekoppelde personen elkaar al beter leren kennen om op termijn een uitstap te plannen.” Hannes bevestigt. “We chatten als er bijvoorbeeld een nieuwe game uitkomt en we zijn onlangs nog wel eens gaan wandelen.”


Dit artikel werd gepubliceerd door DeWereldMorgen op 22/12/2020

vorige volgende