In het weekend loopt Kavka vol jongeren die zich laten gaan op de dansvloer. Wat velen echter niet weten, is dat er bijna elke dag gedanst wordt. Niet louter ter ontspanning, ook met een doel. Choreografieën inoefenen, zich klaarstomen voor een breakdance battle, alles kan.

Voor 4 euro per uur kunnen groepen een van de twee dansruimtes huren. Op het evenement Start To Dance spreidden de jonge dansers hun talent tentoon. De organisatie Let’s Go Urban tracht een professionele dansopleiding op poten te zetten en tijdens trainingen van de breakdancecrew Raw Material ontmoeten verschillende generaties elkaar.

Start To Dance

Zondag 15 mei showden jonge dansers hun kunsten voor vrienden, familie en buurtbewoners. Op de affiche prijkte o.a. de dansformatie Afro Swagg. Ze trainen hier iedere week, en niet zonder resultaat, want in december kwamen ze als winnaars uit de bus van Starkids, een talentenjacht georganiseerd door het Platform Allochtone Jeugdwerkingen in samenwerking met Kavka.

Tussen de dansperformances door lieten enkele jonge rappers zich van hun beste kant horen. Rapper Darius van Noordstyle vindt dit evenement een tof idee. "Dit soort evenementen motiveert jongeren om hun dromen na te jagen", meent medewerkster Sheida.

Let's Go Urban

Elke maandagavond neemt een kleurrijke bende enthousiaste dansers Kavka over. Felle kleuren, wijde T-shirts, laaghangende jeansbroeken, flashy sneakers en bandana's, aan hun kleding te zien lijken de dansers van de straat geplukt. "Wij leggen de basis bij hiphop", vertelt initiatiefneemster Sihame El Kaouakibi. "Bij ons hoef je niet eerst klassiek of jazz te dansen."

De instructeurs staan dicht bij hun leerlingen. "We wensen diverse culturen en Antwerpse urban dansers te verenigen", vertelt dansleraar Frederic. "We brengen break- en hiphopdansers bij elkaar. Uiteindelijk hopen we mee te doen aan shows en battles. Via een laagdrempelige opleiding met een officieel diploma kunnen we jongeren de kans geven om van hun passie hun beroep te maken."

Kavka, waar b-boys zich thuis voelen

Op dinsdag traint de breakdancecrew Raw Material. Alles verloopt ongestructureerd, voor elk wat wils. Een kleine Aziatische jongen probeert een 'windmill' uit te voeren terwijl zijn grote broer hem ondersteunt. Iemand draait muziek, sommigen kletsen of observeren, anderen staan in een cirkel. B-boy Lefti, het oudste lid van de Raw Material Crew, begon pas op zijn negentiende. "We trainden een paar jaar voor we echt een crew vormden en deelnamen aan wedstrijden." Ook kinderen zijn welkom. "Het is belangrijk dat we de jongere generatie steunen. Zij moeten breakdance levend houden."

Ook Team Shmetta vindt een thuis in Kavka. Dit dreamteam verenigt de beste dansers van verschillende Vlaamse crews. Zij wonnen de crew battle op Unbreakable en JIM maakt een televisieserie over hen. Kavka speelt een belangrijke rol in de urban-dansscène. Iedereen, van jong tot oud, van beginner tot prof, van 'hangjongere' tot hogeschoolstudent, van breakdanser tot hiphopper, van bedenker tot organisator of van leerling tot lesgever, allen hebben ze hun plaats gevonden in dit jeugdhuis.

© 2011 - StampMedia - Dietsen De Man, foto: Jonathan Debeer


Dit artikel werd gepubliceerd door AEYC op 10/06/2011