Vrijdag 1 juli vertrokken elf Genkse jongeren van de jeugdwerking Gigos op 'de barre tocht' in Gîvet. Met een Vikingboot bevaren ze de Maas van de Franse grens naar Genk. In 12 dagen roeien ze een stevige 140 kilometer. Als jonge reporter van het jongerenpersagentschap StampMedia reis ik mee en zal ik dagelijks verslag uitbrengen van hun belevenissen.

Met deze boottocht willen de jongeren de jeugdwerking van Gigos onder de aandacht brengen. Ongeveer 80 jeugdige werkers bouwden samen de Vikingboot de 'Fenrir'. De groep enthousiastelingen beschikt over een flinke dosis werklust en engagement. Maandenlang leefden ze toe naar deze tocht.

Geen plezierreis

Vooraf aan de tocht overnachtte de groep een weekend in de Ardennen. Daar leerden ze elkaar te vertrouwen en om te gaan met conflicten. De boottocht is geen plezierreisje, want de bemanningsleden roeien dagelijks ongeveer zes uur. Dat belast natuurlijk de armspieren. Elk kwartier een pauze is dan ook geen overbodige luxe. Bovendien roeiden de jongeren nooit eerder samen. Niet het roeien zelf, maar als groep hetzelfde roeiritme aanhouden wordt de moeilijkste taak.

Rustdagen

Tijdens hun reis lassen de jongeren twee rustdagen in, waarvan eentje in Luik en eentje in Maastricht. In beide steden krijgen ze een rondleiding. Om de twee dagen houdt de Vikingboot halt in een stad. Daar kunnen de bemanningsleden douchen. Slapen doet de groep in kampeertentjes aan wal.

Unieke ervaring

Afgelopen week werkten de jongeren de boot volledig af. "Het wordt een unieke ervaring", vertelt de 16-jarige Anthony Veneziano. "We gaan heel wat avonturen beleven."

© 2011 - StampMedia/Het Belang van Limburg - Sander Carollo


Dit artikel werd eerst gepubliceerd in Het Belang van Limburg op 02/07/2011 pag. 63