© Walter Busschots

De koning in Borgerhout? No way!” Volgens sociaal werker Ali El Moussaoui heerste er bij de jongeren van het Terloplein vooral ongeloof bij de bekendmaking dat de koning Borgerhout zou bezoeken. “Die gasten maak je niet makkelijk iets wijs. Eerst zien, dan geloven. Maar dat ongeloof maakte plaats voor trots en enthousiasme.

© Walter Busschots

Een gelijkaardige reactie horen we bij veel mensen die op woensdag 28 maart een kijkje kwamen nemen in de Kwekerijstraat. Niet te geloven! Trots! Blij! Toegegeven, soms ook iets minder straf uitgedrukt: Aangenaam verrast. Speciaal. Niet alledaags. Bij een iets jongere omstaander klinkt het: “De koning is heel lief.”

Veel mensen melden ook dat de koning gerust wat vaker naar Borgerhout mag komen. Want voor het eerst in dertig jaar komt er een koning op bezoek in Borgerhout. Wayo, wat komt die Brusselse ket hier nu eigenlijk doen?

© Walter Busschots

Stropers en boswachters

De koning kwam op bezoek bij de mannen van Samen op Straat, een project van Samenlevingsopbouw Antwerpen. Saïd Boumazoughe, tegenwoordig full-time patser en artiest, maar vroeger ook sociaal werker, was er van in het begin bij: “We werken met jongeren die de weg kwijt zijn. Ze hangen op straat rond, vinden nergens aansluiting meer. Deze amokmakers betrekken we in een positief verhaal. Van stropers maken we boswachters.”

De jongeren krijgen een opleiding tot PRE-venter, preventie-steward voor tijdens evenementen. Samir (23 jaar) is één van hen: “We helpen mee de buurt rustig houden bij grote evenementen. Onze taak vandaag is om mee te zorgen voor de veiligheid van de koning,” vertelt Samir trots. Het PRE-venter-project van Samen op Straat viel al in de prijzen. 

De coördinator van Samen op Straat Ali El Moussaoui staat te blinken van trots, de regen kan hem duidelijk niet deren. “Het is ongelooflijk positief signaal voor de buurt en voor ons project dat de koning op bezoek komt. De koning had kennelijk eerst interesse om een gelijkaardig project te bezoeken in het buitenland. Toen hij ontdekte dat zoiets al bestaat in eigen land was de keuze snel gemaakt om naar Borgerhout af te zakken.” Ali kon zijn oren eerst niet geloven toen het paleis belde. “Ik dacht dat iemand een grap uithaalde.”

Mohammed is ook vrijwilliger bij Samen op Straat. “Soms bemiddel ik tussen jongeren en ouders. Eigenlijk probeer ik te vermijden dat die mannen ertussen moeten komen.” Mohammed wijst naar de politie.

De politie kan ermee lachen. De teamleider van wijkteam Borgerhout: “We werken heel goed samen met Samen op Straat. Borgerhout is eigenlijk een dorp. Je kan hier veel plezier beleven, ook met de moeilijke gasten. Ze zijn niet haatdragend, ze hebben gevoel voor humor.”

© Walter Busschots

Maar waar is de burgemeester?

De koning wordt ontvangen door een hele schare aan mensen met mooi klinkende officiële functies. Ook één van de Borgerhoutse reuzen is van de partij. Diens aanwezigheid valt eerlijk gezegd een beetje uit de toon, al heeft de reus wel een cadeautje bij voor de koning: een ingekaderde foto van een Borgerhoutse reus en voormalig koningin Astrid, de grootmoeder van de koning.

Opvallende afwezige? De burgemeester. Veel mensen vragen zich waarom hij er niet bij is. Een vader die samen met zijn dochter naar de koning komt kijken, grijnst: “Ik heb gezien op tv dat Bart De Wever Marokko heeft bezocht, de streek waar ik vandaan kom. Waarom komt hij hier niet eens op bezoek?”

Veel aanwezigen klagen over de negatieve beeldvorming over Borgerhout door de media en de politiek. Daarom zijn ze blij met het koninklijk bezoek. Samir: “Borgerhout kwam al zo vaak negatief in het nieuws. Maar het is niet alleen een ghetto-wijk, het is ook een buurt met heel veel toffe initiatieven voor en door jongeren. Helaas komen die niet zo veelvuldig in beeld. Het bezoek van de koning is een kans om een andere kant van Borgerhout te tonen.”

vorige volgende