HASSELT – The Legends of Country Farm, een paardenmolen op de kerstmarkt van Winterland, is erg bekommerd om het welzijn van de paarden en respecteert de wetgeving hierrond nauwgezet. Vaak staan mensen wantrouwig tegenover paardenmolens, toch kunnen de kermispaarden in Winterland zich geen betere eigenaar wensen.

“Ik ben niet van plan om affiches uit te delen met informatie over de verzorging van mijn dieren. Ik verzorg hen goed en ze zien er gezond uit. Dat bleek ook uit verschillende controles door de Dierenbescherming,” aldus Marcel Turelinckx. Sinds 1987 is hij trotse eigenaar van de kermispaarden van The Legends of Country Farm. Hij vertegenwoordigt de zesde generatie van de familie die zorg draagt voor dit paardenbedrijf.

De pony’s, die tussen vijf en twaalf jaar oud zijn, worden gestald in Sint-Truiden. Er zijn een rits wettelijk vastgelegde regels om het dierenwelzijn te waarborgen en Marcel Turelinckx respecteert deze met trots. Zo verblijven zijn pony’s in ruime stallen van 9 m2 per dier en lopen ze vrolijk rond op grote weiden. Ook moet het gewicht van de ruiter aangepast worden aan de bouw van de dieren. Dat betekent dat Marcel alleen kinderen laat genieten van een rit op de pony’s. Hij zorgt ervoor dat er altijd drinkwater beschikbaar is voor de dieren en tussen de ritten door laat hij hen even pauzeren. Na het werken overnachten de pony's in mobiele stallen met hooi en drinkwater.

The Legends of Country Farm redt ook paarden. “Wanneer de slachthuizen van Sint-Truiden en Geel paarden die nog redelijk gezond zijn binnenkrijgen, bellen ze mij eerst op. Zo heb ik al enkele pony’s kunnen redden,” aldus Marcel Turelinckx. Eerst verzorgt hij de afgedankte pony’s om hen dan in te schakelen in het kermisleven. “Ik kon me vroeger ergeren aan de kritiek die ik kreeg" vertelt hij. "Mensen geloven liever elkaar dan wat ik te vertellen heb. Gelukkig veranderen ze van ening als hun kinderen eenmaal op mijn paarden hebben gereden. Mond-tot-mondreclame is de beste publiciteit voor mijn paardenmolen.”

© 2016 – StampMedia – Giulia Latinne


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 21/12/2016

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren