Op 17 september gingen de voorstellingen 'DODO klein of ei zonder land' en 'DODO groot of land zonder ei' van theatermaker Dimitri Leue in première bij HETPALEIS. De voorstellingen gaan over het uitsterven van de dodo. De moordzuchtige mens komt aan bod, maar gelukkig is er ruimte voor relativering.

De combinatie van Dimitri Leue en Jonas Van Geel zorgde ervoor dat de verwachtingen bij aanvang hooggespannen waren. De acteurs vulden elkaar perfect aan. Leue past perfect in een circus maar is niet echt een succesvol zanger. De onhandige Jonas Van Geel compenseerde dat volledig en kon wel de hogere noten bereiken. Doordat muziek en theater elkaar afwisselden, konden de zwaardere onderwerpen in ‘DODO klein of ei zonder land’ op een gepaste manier gerelativeerd worden voor het jonge publiek.

Stoere zeebonken

Voor de opvoering van ‘DODO groot’ voorzag Leue een cast van formaat: Frank Focketyn, Matteo Simoni en Nico Sturm. Opvallend was dat de acteurs enkel mannen waren. Op het podium krijgen we dan ook stoere zeebonken te zien met zeemanshumor. Naast de schippers bevindt zich ook een aalmoezenier aan boord die op geloofwaardige wijze vertolkt wordt door Sturm. Toegegeven, het gaat er niet altijd even proper aan toe maar de personages dobberen dan ook al maanden op zee. In deze voorstelling wordt naast de muzikale bekleding ook gedanst. Dit maakt van de slachtpartij van de dodo bijna een doodgewone zaak.

Rol van de dodo

In ‘DODO klein’ zien en horen we de dodo wel degelijk en is hij van groot belang in het verhaal. Wolfert, de kok van schip ’t Duyfke, redt de laatste dodo van de kookpot.

In ‘DODO groot’ is de bijzondere vogel niet aanwezig. Hier stelen de acht mannen op het schip, die al maanden geen land en vrouw meer hebben gezien, de aandacht. Ze stranden op het eiland Mauritius waar de dodo’s leven. De nieuwsgierige vogels vormen meteen het slachtoffer van deze uitgehongerde en moordzuchtige mannen.

Dubbele boodschap

In deze voorstellingen kunnen we genieten van de typische stijl van Dimitri Leue. Hij maakt zoals altijd gebruik van gevatte woordspelingen en wijkt meer dan eens af van de essentie van het verhaal. Daarenboven heeft Leue geen angst om maatschappelijke onderwerpen aan te kaarten.

Dimitri Leue stuurt zijn toeschouwers altijd met een boodschap naar huis. ‘DODO klein’ gaat over het wederzijds vertrouwen in een vriendschapsrelatie en geeft de kinderen hoop op het overleven van de vogel. De ouderen zien de dodo daarentegen letterlijk ten val gaan.
‘Dodo Groot’ handelt over de strijd tussen goed en kwaad. De grens tussen beide is heel dun en soms moet je als mens iets slechts doen om het goede te bereiken. ‘DODO groot’ toont daarom de gruwelijke en moordzuchtige kant van de mens.

‘DODO klein’ en ‘DODO groot’ zijn nog te zien tot 22 oktober in HETPALEIS. Surf voor tickets naar www.hetpaleis.be.

© 2011 - StampMedia – Tekst: Karolien Segers