Dit jaar speelde Discobar Galaxie al op Casa Blanca, Polé Polé en Tomorrowland. Komende festivals zijn Moulin Rock Festival, Hestival en Laundry Day. Op zondagavond 12 augustus mochten zij op Marktrock als allerlaatste op de Oude Markt spelen. Discobar Galaxie zorgde voor een afsluiter van formaat.

Discobar Galaxie is zelf afkomstig uit het Leuvense, waardoor Marktrock voor hen helemaal niet vreemd was. De groep bestaat uit drie leden: dj Lars Capaldi, dj Loveboat en dj Bobby Ewing oftewel Frank Somers, Adriaan Van den Hoof en Jimmy Dewit. Hun populariteit hebben ze grotendeels te danken aan Van den Hoofs optredens in het VRT-programma Man Bijt Hond.

Enkel nerveus voor Marktrock

"Het is onze zevende of achtste keer hier op Marktrock. We hebben twee keer op de Vismarkt gestaan en voor de rest altijd op de Oude Markt", vertelt Jimmy Dewit oftewel Bobby Ewing. "Eigenlijk is er wel een verschil want wanneer je op de Vismarkt moet optreden, sta je dichter bij het publiek. Het podium is kleiner waardoor de interactie snel hoger ligt. Het is allebei leuk, maar wij hebben liefst zoveel mogelijk contact met de festivalgangers", zegt Somers. "Maar toch, het historisch kader van de Oude Markt van Leuven waar wij zelf zijn opgegroeid is toch het mooiste zicht wat je kan hebben. Wanneer ik op het podium van de Oude Markt sta, geniet ik", vertelt Van den Hoof. Het trio heeft na al de voorbije jaren de zenuwen nog onder controle, maar voor dit festival blijft het altijd even slikken. "We spelen hier een thuismatch. Vooral de eerste keer dat we hier speelden was onvergetelijk. Ik denk dat wij meer op het toilet hebben gezeten dan iets anders. Dat is nu niet meer het geval, maar toch willen we hier de dj-set éxtra goed doen", klinkt het bij de groep. De band heeft geen rituelen, maar zorgen ervoor dat technisch alles in orde is. "Maar euh, tegenwoordig raken we elkaar wel een beetje aan voor we opgaan. We geven elkaar meestal een hand", lacht Van den Hoof.

Feest tot in de vroege uurtjes

De groep speelt vaak later op de avond. "Meestal boeken ze ons na de laatste groep als afsluiter. Soms is het voor ons echt te laat, want wij zijn ook nog vaders die overdag ook al vroeg van de partij zijn", vertelt Somers. "Nu is het tijdstip ideaal, want wanneer wij gedaan hebben, is er nog een feestje aan de gang in de backstage. Wij hebben het al eens aan de hand gehad dat ons optreden pas rond vier uur gedaan is en dat de backstage zelfs al is afgebroken", lacht Van den Hoof.

Over Werchter en Jupiler

Wanneer er op Rock Werchter even geen optredens zijn, kunnen de festivalgangers afzakken naar de Joe Piler town. Hier speelt Discobar Galaxie al sinds 2002 met hun Galaxie Gangbang Soundsystem. "Ze hebben ons nu bijna tien jaar geleden gecontacteerd waardoor wij dit elk jaar doen. Echt iets leuks, omdat meer en meer feestvierders ons vergezellen. Voor mij voelt het meer en meer als vakantie. We doen dit nu ook niet meer alleen, we worden bijgestaan door vrienden en kennissen. Na al die jaren kan ik hen vrienden noemen, DJ 4T4 en Buscemi bijvoorbeeld", zegt Van den Hoof.

Nieuwe cd’s

Vanaf vorige week zit er elke week een cd van Discobar Galaxie bij Humo. "We hebben vier cd’s gemaakt zodat er elke maand een cd’tje van ons bijzit. We hebben onder andere Soul Essentials en Funk Fundamentals. Frank heeft de lay-out voor z’n rekening genomen en Jimmy heeft de nummers geselecteerd en geremixt", aldus Van den Hoof. "Er was een hoop werk aan deze cd’s, ook administratief want we hebben heel wat aanvragen moeten doen. We kozen ook voor een cd in een hoesje, want dat zie je tegenwoordig niet vaak meer terug. Voor de rest komen we niet zozeer met iets nieuws. De cd’s zijn pas gelanceerd, we willen de mensen ook niet continu lastigvallen, want dan krijg je op termijn geen aandacht meer. Er zijn veel dj’s die elke week een lange set op het internet gooien, waar toch niemand meer naar luistert", zegt Dewit.

On Stage

Op de Leuvense Markt stond het trio er zoals ze er zouden moeten staan: met de nodige sfeer, de geweldigste dansplaten en zeer goed geremixet. Het publiek ging volledig uit de bol en op de Oude Markt moest je drummen wanneer je de mannen van dichtbij wou zien. Ook de mensen die achteraan stonden werden betrokken bij Discobar Galaxie, want de band zocht erg veel contact met het publiek. Vooral Van den Hoof bewijst telkens dat hij meer kan dan presenteren en komiek zijn. Als MC doet hij iedereen verbazen en zet hij de Oude Markt helemaal op zijn kop. De feestende genieters werden verwend door een klank-en lichtspel met daarbij hits als I Gotta Feeling van The Black Eyed Peas en I Fink U Freaky van Die Antwoord. De sfeer was gezet want op de Oude Markt besloot een groot deel van de festivalgangers nog een stapje in de wereld te zetten na deze bijna twee-uur durende dj-set.

© 2012 - StampMedia - Sander Carollo & Yentl Keuppens, foto's: Pauline Poelmans