Het Davidsfonds organiseerde dinsdag 20 maart de Nacht van de Geschiedenis. In Genk ging die door in het Mijndepot in Waterschei. Thema dit jaar was drank. In Vlaanderen stonden er meer dan tweehonderd activiteiten op het programma.

In samenwerking met vzw Heemkring Heidebloemke en vzw Mijn-Verleden organiseerde het Davidsfonds Genk een thema-avond over Drank bij de mijnwerkers. Speciale aandacht was er voor het bier De Kompel, gebrouwen door de vzw Mijn-Verleden. Ook de likeur 't Kooltje, uiteraard zwart, stond in de belangstelling. Maar centraal stond de relatie die de mijnwerkers hadden met drank, in al zijn vormen.

Melkbar

In ongeveer elke mijn had je vroeger een melkbar. Daar konden de mijnwerkers gratis melk drinken. Melk zorgde niet alleen voor een sterk gestel, nodig voor het zware werk, maar zou ook helpen tegen stoflongen, zo werd gedacht. De melkbars werden een begrip. Kompels konden er ook dingen kopen om ondergronds te gebruiken, zoals pruimtabak of kauwgom.

Bier nam een groot deel van de avond in. De drank was belangrijk in het leven van de mijnwerker. "Er zijn verhalen bekend over mijnwerkers die na uitbetaling van hun loon, meteen de kroeg indoken en alles opdronken. Dat zijn natuurlijk minder leuke verhalen, maar het gebeurde wel. De mijnwerkers hadden een zeer zware job", zegt Guy Donders, voorzitter van het Davidsfonds Genk.

Vocht

Maar drank was voor mijnwerkers meer dan alcohol alleen. "Ondergronds waren de omstandigheden zwaar. De temperaturen liepen er gemakkelijk op tot 35 graden. Genoeg vocht was dus zeer belangrijk. De mijnwerkers namen een bidon mee naar beneden. De inhoud verschilde echter: sommigen dronken water, anderen thee. Dat hing uiteraard ook een beetje af van hun culturele achtergrond", zegt Donders.

Grapjes

De mijn staat bekend om de vriendschap tussen de collega's. "Uiteraard haalden de kompels ook fratsen uit met hun drank. Een vaak gebruikte truc was het stiekem leegdrinken van de bidon van een collega. Die vulden ze daarna terug met urine. Dat zijn typische verhalen van de mijn. Maar voor de rest gingen ze wel respectvol om met drank tijdens het werk. Alcohol was uit den boze. Beneden moest iedereen op elkaar kunnen rekenen."

Succes

Ongeveer 85 mensen kwamen opdagen voor de Genkse versie van De Nacht van de Geschiedenis. "Een mooie opkomst, wij zijn tevreden", zegt Donders. "Het thema drank spreekt de mensen natuurlijk aan. Vorig jaar konden we niet deelnemen aan de Nacht, toen moesten we ons voorbereiden op ons honderdjarig bestaan. Daarom zijn we blij dat we na een jaar afwezigheid toch zo veel mensen wisten te lokken."

© 2012 - StampMedia - Paul Eyben


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 23/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 23/03/2012