Voor een beurs en modeshow van Arabische trouwkledij moest je op 7 december in hartje Antwerpen zijn. Op La femme du Maghreb zetten stylisten en ontwerpers uit de hele Benelux hun mooiste creaties in de kijker. Het was al de veertiende jaargang van het event, dat vele honderden kijklustigen lokte.

La Femme du Maghreb in de Diamond Hall was aan zijn veertiende editie toe onder de noemer ‘Diva edition’. Wat meteen opviel, was het groot aantal nationaliteiten dat op de beurs aanwezig was: bezoekers uit Frankrijk, Nederland, Duitsland… Al bleken vrijwel alle aanwezigen van Arabische origine te zijn.

Er was aardig wat volk dat van fashion houdt. Dat zag je aan de manier waarop ze gekleed waren. Het gaf me de indruk dat, hoewel het defilé niet in Parijs, Milaan of een andere grote modestad gevestigd was, het toch veel belangstelling en respect kreeg. Ik viel daardoor wat uit de toon mijn casual T-shirt, jeans en sneakers.

Kappers, auto’s en modeshows

Op het programma deze namiddag: een trouwbeurs en een modeshow. De presentatie van het hele gebeuren was geweldig: je kwam binnen in de hal en meteen zag je overal glinsteringen. De zaal was opgedeeld in twee delen: het eerste was bestemd voor de trouwbeurs. Zowel kleine als grote bedrijven promootten er hun producten. Verder in de zaal stond de catwalk waar de modellen zouden paraderen.

De tentoongestelde trouwkleding voldeed volledig aan de verwachtingen. Dat moet wel als je weet dat de stylisten bij de top van de Benelux horen. ‘Diamonds are a girl’s best friend’, zong Marilyn Monroe ooit en dat zie je ook in de Arabische trouwkledij. In elk ontwerp waren glinsterende steentjes verwerkt, wat zeer mooi om te zien was. Al was het misschien wat spijtig dat het in vrijwel elk ontwerp was.

Wat ook zeer mooi was, waren de prachtige kleuren die in heel wat ontwerpen aanwezig waren. Het is eens iets anders dan het witte trouwkleed uit de katholieke culturen. Bekijk de fotoreportage:

https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157647375814004/

Aparte wereld

La femme du Maghreb slaagde erin om een plek te creëren die je doet denken aan de Arabische wereld. Het evenement is een aparte wereld, afgebakend door een vrij industriële buurt met grauwe gebouwen. Toch waren er doorheen de show nog wel wat schoonheidsfoutjes. Sommige bezoekers hadden de pech in een deel te zitten waar bedienden passeerden om de vips te bedienen. Daardoor werd hun zicht vaak belemmerd. Ook viel de muziek uit nadat iemand over de stroomkabel struikelde. Dat was jammer, maar snel opgelost.

Conclusie? Als de organisator hier en daar de plooien glad strijkt, is het een geweldig evenement. Misschien niet voor de niet zo modebewuste personen, maar fashionista’s en geïnteresseerden halen er vast en zeker hun hart op.

© 2014 – StampMedia – tekst: Jean-Thierry Nsanzineza, foto’s: Milou VerstappenDit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 15/12/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Kif Kif op 15/12/2014