Wens Ambulancezorg

Wens Ambulancezorg is een vzw die wensen van palliatieve, minder mobiele mensen in vervulling laat gaan. Ze doet dat in heel ons land. “We wilden een vzw starten die een meerwaarde biedt voor de maatschappij.”

 

Wens Ambulancezorg vzw vervult al sinds 2016 wensen van palliatieve, minder mobiele mensen. “Samen met een Nederlandse vriend wilden wij een vzw starten die een meerwaarde kon bieden voor de maatschappij”, zegt verantwoordelijke Leighton Hoovelts.

De vereniging vervoert patiënten in alle comfort zodat zijn of haar laatste wens werkelijkheid wordt. “We hebben daarvoor één ambulance ter beschikking. Die verschilt van een gewone ziekenwagen doordat geen enkele apparatuur zichtbaar is. De wanden zijn bezet met een mooie zonsondergang en prachtige zee. We willen ervoor zorgen dat patiënten niet het gevoel hebben dat ze in een klinische sfeer verkeren.”

Succes bij noorderburen

 “Mijn vriend vertelde me  dat Wens Ambulancezorg vzw al bekend is in Nederland. Ik heb dan eens onderzocht of een soort gelijk project ook in België een meerwaarde zou kunnen betekenen. Dat bleek zo te te zijn.”

“We zijn actief in heel het land, al vervullen we meer wensen in Vlaanderen dan in Wallonië. Dat komt omdat wij het heel belangrijk vinden om een aangenaam gesprek te voeren met de patiënt. Omdat we niet veel Franstalige medewerkers hebben, is dat moeilijker”, legt Hoovelts uit.

Alle medewerkers van de vzw zijn vrijwilligers met een medische achtergrond, zoals zorgkundigen, verzorgenden, ambulanciers en verpleegkundigen. “Op die manier kunnen ziekenhuizen er zeker van zijn dat hun patiënt in goede handen is”, zegt Hoovelts.

"Er kan heel veel niet, maar wij proberen onze aandacht te vestigen op wat nog wel kan."

Leighton Hoovelts, Verantwoordelijke Wens Ambulancezorg vzw

In 2019 heeft de vzw 85 wensen vervult. “Dat is anderhalve wens per week, wat best veel is”, klinkt het enthousiast. “We zien wel dat we in de wintermaanden soms te laat zijn. De mensen dienen hun aanvraag voor een wens in en geven een datum op. Maar het kan gebeuren dat de toestand van de patiënt tegen dan niet meer stabiel genoeg is.”

“We merken dat er veel minder wensaanvragen zijn door de coronacrisis, al blijven we wel actief. En ook al kan er veel niet, we proberen onze aandacht te vestigen op wat wel nog lukt. Een uitstap maken met drie familieleden of thuis afspreken met een knuffelcontact om afscheid te nemen van de woning, kan gelukkig wel nog”, zegt Hoovelts.

“Als iemand een aanvraag voor de vervulling van een wens indient, dan nemen wij eerst contact op met die persoon om na te gaan of hij of zij wel daadwerkelijk palliatief en minder mobiel is. Er moet altijd een meerwaarde zijn. Soms gebeurt het namelijk dat mensen misbruik willen maken van onze gratis dienst. Meestal is dat gelukkig niet het geval en nemen we hen mee in de ambulance.”

Steun

Omdat de vzw alle wensen gratis vervult, hangt ze volledig af van giften, sponsoring en donaties. “Mensen kunnen ons steunen via een fiscaal attest of door een vrije gift te doen. Wie een medische achtergrond heeft, kan ook altijd vrijwilliger worden”, vertelt Hoovelts.

Normaal kunnen mensen Wens Ambulancezorg vzw steunen via De Warmste Week, maar dit jaar is dat niet mogelijk. De focus van de solidariteitsactie van de VRT ligt uitzonderlijk niet op het inzamelen van geld, maar op de directe inzet van de Vlaming door initiatieven.

Foto: Wens Ambulancezorg
vorige volgende