© Nadia El Makhfi

Eenzaamheid. Er is niemand die in deze bijzondere tijden niet weet wat het woord inhoudt. Toch worden er nog heel wat foute definities aan gegeven. Leslie Hodge, VRT-journaliste en klinisch psychologe leert ons alles over eenzaamheid in haar nieuwe boek ‘Eenzaam tussen mensen: De weg naar een meer verbonden leven’.

© Nadia El Makhfi

Het nieuwe boek van Leslie Hodge was een werk van lange adem, maar ook een met een succesvolle uitkomst. “Het is belangrijk dat mensen weten dat eenzaamheid geen schande is”, vertelt Hodge. “Het is een erg misbegrepen onderwerp en het wordt tijd dat we eens een licht schijnen op de ernst ervan.”

Het idee om een boek te schrijven over eenzaamheid speelde al langer bij de psychologe. Overal in haar omgeving hoorde Leslie het woord vallen. Op het werk, in haar omgeving, bij vrienden en collega’s. Noem maar op. Het werd voor haar dringend tijd om in gang te schieten. “Het was nochtans een werk van lange adem”, vertelt Leslie. “Ik denk dat ik in totaal een twee jaar bezig was met researchen, schrijven en interviewen. Ik heb het helemaal alleen gedaan, tussen mijn werk en de geboorte van mijn kindje door, in volle  coronacrisis. Ik vind al bij al dat het nog vrij snel klaar geraakt is.”

“Het boek is een soort zoektocht naar oplossingen voor meer verbondenheid. Geen roman, geen stappenplan en al helemaal geen pleidooi over hoe je je leven moet leiden. Het is een wetenschappelijk werk dat toegankelijk geschreven is, waaruit je kennis kan halen en tegelijkertijd kan reflecteren over je eigen situatie. Er staan ook getuigenissen in van jong en oud, hoe zij met eenzaamheid geconfronteerd worden. Op kot gaan, een breuk met je lief, geen ontmoetingen met je vrienden door coronamaatregelen, … Allemaal zaken waardoor je je eenzaam kan voelen. Mensen kunnen het zien als een houvast, een soort van informatief boek waarin ze te weten komen wat eenzaam zijn is, welke soorten er zijn en waarin het duidelijk wordt dat eenzaamheid een subjectief gevoel is, dat dus voor iedereen anders is.

“De ene kan zich eenzaam voelen terwijl er een hele groep mensen rond zich staat en de andere kan er al helemaal door zitten wanneer hij 1 van zijn 20 vrienden een tijd niet ziet”, benadrukt Leslie. ‘Eenzaam tussen mensen’ belichaamt vooral de gevoelens waarmee mensen zitten als ze eenzaam zijn.

© Leslie Hodge

Hodge weet dat het probleem niet van de kaart geveegd wordt door er een boek over te schrijven. Maar er staan heel wat handvaten in haar boek om met eenzaamheidsgevoelens aan de slag te gaan. “Ik hoop dat het mensen aanzet tot een meer verbonden leven. Voor mij is het ook belangrijk dat mensen er blijven over praten, en beseffen dat ze er zich absoluut niet voor moeten schamen.”

De coronacrisis brengt het onderwerp meer onder de aandacht. Maar eenzaamheid zal er altijd zijn. Voor, tijdens en na de coronacrisis. Door de lockdown zijn er aspecten die meer aan de oppervlakte komen, maar eenzaamheid is zeker geen nieuw begrip. Volgens Hodge zal eenzaamheid ook niet zomaar zal verdwijnen na de pandemie. “Ik zou een hele boekenkast kunnen volschrijven over eenzaamheid, maar het is belangrijk dat mensen gewoon de essentie meekrijgen. Er zijn namelijk nog veel te veel misverstanden over eenzaamheid. Eerst en vooral is het niet je eigen schuld. Het is ook zeker niet iets waarvoor je kiest en niet enkel ouderen kampen ermee. Als ik dat al heb kunnen meegeven, ben ik gelukkig.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 17/03/2021.

vorige volgende