Volgens onderzoekers van de KU Leuven volgt Facebook alle internetgebruikers, ook als ze geen account hebben bij de socialenetwerksite. Maar zonder een facebookprofiel door het leven gaan, dat is op zich al een fenomeen dat in onze huidige maatschappij voor veel mensen als onmogelijk wordt geacht. “Ik heb nooit Facebook gehad, en zal dat ook nooit hebben.”

Lisa en Quinten zijn het levende bewijs dat een ‘facebookloos’ bestaan wél mogelijk is. Quinten Vermaelen (19) studeert psychologie aan de universiteit van Gent. Maar hij is ook zanger en muzikant bij Mantaray. Vier jaar geleden besloot hij om zijn profiel op Facebook te verwijderen. Hij had genoeg redenen om er mee op te houden.

Maar er zijn ook mensen die nooit Facebook hebben gehad. Studente Lisa van der Waal (23), die Filmstudies en Visuele Cultuur studeerde aan de UA, is een van hen: “Ik heb nooit Facebook gehad. De kans is heel klein dat ik ervoor kies.”

Wat was de aanleiding om Facebook in de ban te doen?

Lisa: “Ik zie het nut niet in van het posten van foto’s en van die dingen. Ik hecht vooral veel waarde aan persoonlijk contact!”

Quinten: “Ik stoorde mij vooral aan het faken. Je ziet bijvoorbeeld altijd de juiste foto van iemand verschijnen, nooit één waar hij of zij wat slechter op staat. Het moet een foto zijn waarvan iedereen denkt: ”Wow gast, grave foto!”. Dan kan iedereen hem liken. Ik had het gevoel dat ik maar een saai leven had, want ik heb niet van die dingen. Maar als ik er verder over nadacht, kwam ik al snel tot de conclusie dat ik niet de neiging heb om van alles foto’s te nemen.”

Snap je de voordelen van Facebook?

Lisa: “Soms wel, bij het missen van bepaalde informatie bijvoorbeeld. Ooit werd er een evenement afgelast en wist ik dat pas later dan mijn vrienden. Voor die zaken is het natuurlijk wel handig.”

Quinten:Zo had ik bijvoorbeeld geluk dat een vriend, die ook psychologie studeert, Facebook had. Op die manier geraakte ik aan de samenvattingen (lacht). Maar als je naar de les gaat, is dat in principe niet nodig. Maar ook voor de band waarin ik speel, is Facebook handig. Zonder een profiel word je vandaag niet meer gevraagd.”

Denk je dat er foto’s van jou op Facebook verschijnen?

Quinten:Dat denk ik wel, maar daar kan ik gerust mee leven. Ik heb het gevoel dat je zoiets niet meer kan tegenhouden. Ik probeer wel op mijn privacy te letten. Zo meld ik me zo weinig mogelijk aan op sites en weiger ik ook elke vraag om locatiegebruik. Wel heb ik het gevoel dat ik meer privacy heb zonder Facebook.”

Is er een probleem met het gebruik van de sociale media door jongeren?

Quinten: “Er is wel een probleem met het het constant online zijn. Ik zie steeds meer mensen die in de greep zijn van de sociale media. Zo’n mensen leven eerder in een droomwereld. Het is vreemd maar mensen worden in mijn ogen asocialer in hun directe omgeving. Ik snap dat je die dingen gebruikt om contact te houden met mensen die verder weg zijn. Maar om nu met al je directe vrienden bevriend te zijn op de sociale media, nee dat is niet nodig voor mij.”

Lisa: “Sommige mensen zouden wel wat verstandiger met de sociale media moeten omgaan. Je moet heus niet al je foto’s posten of constant zeggen waar je heen gaat. Mensen kunnen maar best nadenken over wat ze doen.”

Uit onderzoek blijkt dat er bij de niet-Facebookgebruikers twee categorieën zijn. Warriors, de echte haters die er alles aan zouden doen om mensen in hun overtuiging te laten meegaan, en de Sceptics, mensen die Facebook niet nodig achten en niet de behoefte hebben hun mening met iedereen te delen. Bij wie sluit jij je het meest aan?

Lisa: “Ik sluit me aan bij de laatste groep. Ik vind het best dat mensen actief zijn op Facebook, maar ik heb betere dingen te doen.”

Quinten: “In het algemeen kan het mij niet veel schelen, maar soms durf ik er wel iets op te zeggen. Bijvoorbeeld: je zit met vrienden op een terras te genieten van een pintje. Alles is tof en gezellig tot er plots iemand achter zijn smartphone duikt om zijn profiel te updaten. Dat bederft de sfeer. Ik snap niet waarom je constant aan de wereld moet laten zien waarmee je bezig bent.” 

© 2015 – StampMedia – tekst & foto: Thomas VerstrepenDit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 14/04/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 14/04/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Datanews.be op 14/04/2015