De kandidaten voor de Belgodyssee-wedstrijd zijn bekend. Acht Vlaamse en acht Waalse studenten zullen de komende weken werken rond gemengde huwelijken, over de taalgrens heen. Annelies Nollet (21) uit Kortrijk is één van de geselecteerden: “Ik ben in de wolken!”

In de gebouwen van het Prins Filip Fonds te Brussel maakte de jury van Belgodyssee maandag 16 finalisten bekend. Er werd telkens een duo gevormd tussen een Vlaamse en een Waalse kandidaat. Die acht duo’s krijgen nu één week de tijd om een reportage op te nemen, te monteren, en een artikel voor Metro te schrijven. Daarnaast moeten ze de Facebookpagina van Belgodyssee up to date houden.

Bij Belgodyssee een initiatief van Radio 2 en het Waalse Vivacité, krijgen laatstejaarsstudenten journalistiek de kans om over een unieke samenwerking aan te gaan met collega’s van over de taalgrens. In associatie met Metro, L’avenir en het Prins Filipfonds wordt een samenwerking tussen 16 laatstejaarsstudenten bewerkstelligd. Een unieke kans, met een hoge prijzenpot: een betaalde stage van zes maanden.

Bang afwachten

Uit alle inzendingen werd een preselectie gemaakt van 25 Vlaamse en 25 Waalse studenten. De jury zou na alle gesprekken nog eens 34 potentiële kandidaten schrappen. Gedurende de hele dag vonden er gesprekken plaats. Iedereen kreeg ongeveer 5 minuten om zich te bewijzen aan de jury. Na afronding van het gesprek was de kandidaat vrij om de stad in te gaan. Ten laatste om 16u kregen alle geselecteerden een sms’je. Geen verwittiging betekende dat je de selectie niet had gehaald.

Veel studenten moesten dus teleurgesteld afdruipen, maar Annelies Nollet uit Kortrijk was wel bij de gelukkigen: “Ik had het echt niet verwacht, ik ging ervan uit dat er veel mensen zouden meedoen die slimmer, getalenteerder en vooral beter in Frans zijn. Dat was ook het geval, dus ik heb geen idee waarom ze mij gekozen hebben. Maar ik ben in de wolken!”

Toch was Nollet niet compleet voorbereid op haar jurygesprek. Door de eerste hectische weken op unief bleef er immers weinig tijd over om na te denken. “Maar”, zo vertelt Nollet, “de nacht ervoor heb ik lang wakker gelegen en nagedacht over wat ze zouden kunnen vragen. Ik had de meeste vragen dus toch al een beetje voorzien”, glimlacht ze.

Perfecte opstap

Dit jaar focust de wedstrijd zich op gemengde huwelijken over de taalgrens. De moeilijkheden en verschillen in cultuur, taal en gemeenschap staan centraal. Vanaf 25 oktober tot midden december zullen de journalisten in spe reportages over de taalgrenzen heen maken. Radio 2 en Vivacité zenden alle reportages uit. Naast een unieke ervaring is het ook een goede leerschool. Zo maken de kandidaten kennis met de praktijk en scholen ze hun tweede taal bij.

Eind december worden de winnaars aangeduid. Vorig jaar ging de prijs naar Linde Declercq. Met haar Franstalige collega Pauline Dacquin maakte ze een reportage over een groep fietskoeriers die een lading van 450 kg kerstbomen helemaal van de Ardennen naar Brussel brachten. Belgodyssee vormt de perfecte opstap naar het radio maken. Zo werkt Declercq nu bij Radio 2, deze zomer nog voor het programma ‘Plage Préférée’, nu op de proxiredactie.

© 2014 – StampMedia – Anne Servaes


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 09/10/2014