Antwerp Expo werd op zondag 1 mei overrompeld tijdens de starteditie van de Antwerp Convention. Als publiekslokker waren de 'slechtste regisseurs van de wereld' te gast. De klok rond konden fans zich vergapen aan een gigantische collectie sciencefiction, fantasy en horror.

Al bij de opening stonden lange rijen te wachten voor een eerste aanblik. Dit was geen doordeweekse filmbeurs, getuige de aanwezigheid van spierbundel Superman. Drie groepen bezoekers kwamen deze beurs ontdekken. Naast de alomtegenwoordige fans en verkopers deden ook verenigingen aan promotie en ledenwerving. The Flying Dutch en Teekay-421, respectievelijke fanclubs van Star Trek en Star Wars, stonden verbroederd naast elkaar. Een van de opmerkelijkste figuren was Nik Coppens, voorzitter van vzw Elanor, de Belgische vertegenwoordiger van de Tolkien Society. Verkleed als afzichtelijke ork laveerde hij de hele dag door de massa en probeerde zoveel mogelijk mensen op te schrikken. "Dit is mijn tweede natuur", aldus Coppens.

Charismatische charlatans

Enkele internationale gasten waren uitgenodigd zoals de Italiaanse horroriconen Ruggero Deodato en Luigi Cozzi alsook Antwerpenaar Rob Van Eyck. Zij deelden handtekeningen uit in de inkomhal en werden later op het podium geroepen voor een interview onder leiding van Robin Pront en Jonas Govaerts. De Afro-Amerikaanse acteur Fred Williamson, bijgenaamd The Hammer, bespeelde als een echte stand-upcomedian het publiek, dat hem met applaus omarmde.

De hoofdgast van de conventie, Uwe Boll, met tientallen gameverfilmingen op zijn naam, maakte zijn reputatie waar. De regisseur die na een zoveelste kritische pandoering ooit vier recensenten in de boksring had uitgedaagd, deelde ook verbaal sterke stoten uit. Zo moest zijn eigen cast hem afremmen toen hij als SS-officier enkele jodenfiguranten de gaskamers in wou jagen. De zaal aanhoorde zijn verhaal met een mix van oprechte verbazing en ironisch gegniffel.

Voor humor en horror

Naast enkele originele rekwisieten van The Shining en Gremlins stonden er ook levensgrote standbeelden verspreid over de zaal. De euro's rolden vlot over de toonbank. Standhouders boden niet alleen een gevarieerde selectie aan films, boeken en strips. Verzamelaars konden ook hun hartje ophalen aan posters, actiefiguren, ruilkaarten en kleding.

Onder de fans en de nieuwsgierigen zaten opvallend veel cosplayers, onder wie The Great Gamer Otaku Brigade. Dit bonte, vijfkoppige gezelschap nam deel aan de Belgium Euro Cosplay Competition. De groep klitte samen op andere filmconventies en schuimt allerlei Europese evenementen af. Met de videocamera in de hand maakten zij verslag van de activiteiten. Michele en Sylke waren in hun nopjes over deze bijeenkomst: "Het is voor ons altijd fijn om in contact te komen met gelijkgestemden."

Geslaagde editie

"F.A.C.T.S. in Flanders Expo is voorlopig de grootste sciencefiction-, fantasy- en comicsbeurs in de Benelux", zeiden Andreas en Asten, "Maar deze eerste Antwerpse editie was zeker de moeite. De organisatie heeft zich aan haar beloftes gehouden." Het was een slimme zet van de organisatie om voldoende randactiviteiten te voorzien. Jong en oud leefden zich uit op flipperkasten en gameconsoles. Ook de mistige tent met gratis lasershooting werd druk bezocht.

Filmrecensent Patrick Van Laer reageerde enthousiast. "Er bestaat een aanzienlijk publiek voor dit soort cinema. En terecht. Dat in deze genres geen Vlaamse films uitkomen, vind ik ronduit teleurstellend. Het Vlaams Audiovisueel Fonds zou hierin moeten investeren." Ook op Facebook regende het positieve reacties, waarmee Antwerpen zich ongetwijfeld uitvindt als een nieuw paradijs voor de kleine en grotere film- en stripfanaten.

Meer info: http://www.antwerpconvention.be

© 2011 - StampMedia - Yves Torbeyns, foto: Erica Michiels