Tijdens de eerste festivalavond van Jazz Middelheim in Antwerpen worden er hevige onweersbuien voorspeld. Sinds het Pukkelpopdrama volgen de organisatoren de weersvoorspellingen op de voet en reageren ze indien nodig. “Dit festival is stormvast.”

Deze warme donderdag eindigt meer dan waarschijnlijk met hevige onweersbuien. De onweerszone lag rond 17u nog aan de Franse grens. Weerman Frank Deboosere verwacht dat het straks lelijk huis gaat houden in West- en Oost-Vlaanderen. Jazz Middelheim is een grensgeval, laat hij optekenen op Twitter:

jazz middelheim © Twitter

De organisatoren van Jazz Middelheim maken zich sterk dat het festival opgewassen is tegen een storm. “In principe zijn we steeds voorzien op alle mogelijke weersomstandigheden en moet dit festival stormvast zijn”, stelt Peter Zwertvagher, die de communicatie omtrent het festival verzorgt.

Stevige bomen

Jazz Middelheim geniet van een unieke locatie, gesitueerd in het prachtige Park Den Brandt. Het nadeel is dat dit park gevuld is met talrijke robuuste bomen. Op Pukkelpop 2011 is bewezen dat dit tijdens een storm moeilijkheden kan opleveren. Toch zouden die op het jazzfestival geen problemen mogen veroorzaken dankzij de strenge controles van de brandweer.

“Zoals je kan zien, staan hier enkel stevige, dikke en rechte bomen”, legt Zwartvagher uit. “De brandweer kent de staat van het terrein en controleert de bomen regelmatig. Indien er exemplaren zouden staan die een groot gevaar vormen bij noodweer, zou het ook niet zo simpel zijn om dit festival te organiseren.”

Evacuatieplan

Jazz Middelheim moet, zoals elk Belgisch festival, aan bepaalde voorschriften voldoen. Op die manier wordt de veiligheid van de bezoekers gegarandeerd. Zeker sinds het noodweer tijdens Pukkelpop 2011 zijn de veiligheidsvoorschriften op festivals onder het vergrootglas gelegd. “Die voorschriften zijn altijd zeer streng geweest. Ik denk wel dat we er sindsdien nog intenser met omgaan”, vertelt Zwertvagher.

Een evacuatieplan wordt steeds voorzien op een festival. De organisatie hoopt uiteraard dat het nooit afgekondigd zal worden: “We werken samen met de brandweer, waardoor er altijd een evacuatieplan wordt voorzien en ingepland.”

Maar de schrik zit er echt niet in. “We voldoen aan de veiligheidsvoorschriften, alles wat hier staat is gekeurd. We volgen het zeer aandachtig op. Trouwens, het gaat niet onweren”, knipoogt Zwertvagher.

© 2015 – StampMedia – Annick Wellens


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 13/08/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 13/08/2015