© Holebifilmfestival

Het Holebi film- en cultuurfestival trekt dit jaar naar 22 Vlaamse steden en gemeenten om het thema genderdiversiteit in de verf te zetten. Ook Geel haalt met trots haar regenboogkleuren tevoorschijn. Cultuurcentrum de Werft organiseerde bijvoorbeeld een comedy avond met vijf gay comedians.

Dienst Gelijke Kansen, bibliotheek Geel, Cultuurcentrum De Werft en Studio Geel serveren een vijfdaags, divers cultuuraanbod waarbij holebi’s en transgenders centraal staan. Naast gay comedy is er ook ruimte voor film en theater. "Het is voor mij een opportuniteit dat het festival hier in Geel neerstrijkt", vertelt Tinne Syen van Dienst Gelijke Kansen. "In Geel zijn er weinig activiteiten voor holebi’s en transgenders. We hopen met het festival de holebi- en transgendergemeenschap nieuw leven in te blazen", zegt Syen.

© Holebifilmfestival

Denkkaders opentrekken

Met de gay comedy-avond wil Cultuurcentrum De Werft de Gelenaars een spiegel voorhouden. Cultuurmedewerker Roel Tulleneers: “Net als bij andere comedy avonden wordt er goed gelachen, maar het belangrijkste is dat mensen achteraf stilstaan bij de belevingswereld van holebi’s en transgenders”. Çavaria-beleidsmedewerker Kaj Poelman deelt de mening van Tulleneers. “Çavaria komt op voor de rechten van holebi’s en transgenders. Ik ben ervan overtuigd dat het Holebifilmfestival veel mensen aan het denken zet. Het grote voordeel van dergelijke evenementen, is dat je een gemengder doelpubliek bereikt.”

Volgens Poelman is het de uitdaging om mensen hun denkkaders open te stellen voor een genderinclusieve maatschappij. “Elke mens heeft zijn eigen waarden- en normenkader. Sommigen onder ons zitten gevangen in te kleine denkkaders. Zo zijn er genoeg vooroordelen over hoe de hedendaagse man en vrouw eruit moet zien.” Poelman wil de denkkaders van mensen open trekken zodat er meer respect komt voor de uniciteit van mensen. “Ik vind het belangrijk dat je gewoon jezelf kan zijn zonder veroordeeld te worden over je genderexpressie of identiteit.”

Verbinding

Comedians Kim Schuddeboom, Soula Notos, Vanessa Jorissen, Nathan Hallemans en Daniel-Ryan Spaulding brengen ludieke verhalen over hun leefwereld. De Nederlandse comédienne Kim Schuddeboom: “Wanneer je mensen laat lachen, kunnen ze even de dagelijkse rompslomp van het leven vergeten. Op die manier schuilt er een grote kracht in cultuur om mensen samen te brengen.” Notos en Jorissen benadrukken de connectie met het publiek. “Het is fijn om te zien hoeveel mensen openstaan voor diversiteit. Met onze humor nemen we het publiek mee in onze verhalen. Op die manier brengen we positivisme en verbinding teweeg bij anderen. Uiteindelijk is dat voor ons het doel van het festival om via onze verhalen Gelenaars beter te leren kennen.”

© Soma Neuts

De comedians kregen een gevarieerd publiek voorgeschoteld. De meerderheid van de Gelenaars in de zaal bleken hetero te zijn. ‘Op voorhand hadden we meer holebi’s verwacht’, zegt Notos. ‘Dat was in het begin van de show even wennen en bijstellen, maar uiteindelijk hebben we elkaar gevonden. De mensen vonden de comedy avond hartstikke leuk.’


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 12/11/2018

vorige volgende