Credit: Peter Schmitz

Jay-Dee Geusens (18), speler van de beloftenploeg van eersteklasser KRC Genk toont zich een groot voorstander van het initiatief Collect&Play. Dat wil iedereen, ook wie het financieel moeilijker heeft, laten voetballen. “Voetbalbenodigdheden worden steeds duurder”, klinkt het bij de jonge Genkenaar.  

Jay-Dee Geusens (U21 KRC Genk), heeft een collectie van een twintigtal voetbalschoenen en kasten vol voetbalaccessoires. “Ik sta er niet zo vaak bij stil hoeveel geluk ik heb om zoveel te bezitten”, zegt de jonge voetballer. Hij merkt dat jongens van zijn leeftijd op lagere niveaus vaak hun ouders met een vakantiejob moeten helpen bij het betalen van lidgelden en voetbalspullen. Als je op hoger niveau speelt, wordt er natuurlijk veel meer voor je geregeld. Ik snap dat het voor mijn vrienden op lagere niveaus niet altijd even makkelijk is.” Spelen bij een club als Racing Genk betekent vaak sponsoring, kortingen en voordelen van externe of interne partijen. “Ik ben wel blij dat er organisaties bestaan, zoals Collect & Play, die ervoor zorgen dat voetballen voor iedereen mogelijk wordt.”

Schoenen met gaten

“Voetbalbenodigdheden worden steeds duurder”, zo denkt de Genkenaar. “Zo weet ik dat ik vroeger makkelijk voetbalschoenen kon vinden voor honderd euro of minder. Nu lopen de prijzen op tot zelfs driehonderd euro en meer.”  Geusens merkt ook op dat onderling competitie heerst om de nieuwste en meest blitse schoenen te hebben. “In de kleedkamer spotten we soms met mensen die lelijke schoenen hebben. Het is ook tussen ploeggenoten een wedstrijd voor wie er het beste uitziet op het veld.” Al zijn zijn gedachten ook zeker bij de kinderen en jongeren die blij zijn dat ze überhaupt schoenen aanhebben en voor zij voor wie het niet uitmaakt dat er gaten inzitten. “Als ze zich maar kunnen amuseren met een bal aan de voet.”

Geusens met 'enkele' van zijn schoenen
vorige volgende