Op zaterdag 25 juni staat de Genkse dj Joe Berluck op het podium van Genk On Stage. Een krasse knar van 79 jaar oud, maar zeker niet belegen. Deze uitvinder van de eerste discobar maakte vroeger radio en bracht plaatjes uit onder de artiestennaam 'The Erotic Voice Of Joe Berluck'.

Genkenaar Josef Stultjens, beter bekend onder het pseudoniem Joe Berluck, begon zijn muziekcarrière als presentator bij Radio Luxemburg. Hij baatte ook de Texasbar in Waterschei uit, die in de jaren zeventig afbrandde. In die taverne plaatste Stultjens in 1965 de eerste Belgische discobar.

Daarnaast bracht Stultjens, alias 'The Erotic Voice Of Joe Berluck', verscheidene plaatjes uit. "Vroeger was iedereen verliefd op mijn stem, maar daar blijft nu niets meer van over", lacht hij.

Nochtans nam hij vorig jaar de single 'Try a little love' op met Mauro Pawlowski. Die richtte samen met Sven Mes het rondreizende dj-collectief 'B-kant' op. Ze hebben een voorliefde voor de minder bekende liedjes op de achterkant van 7-inchvinylplaten.

Waar is da feestje

"Tijdens mijn dj-set gaat de jeugd volledig uit de bol", zegt Berluck."Bij andere dj's luisteren ze gewoon naar de beats. Vorig jaar draaide ik met B-kant op Genk On Stage voor meer dan tweeduizend mensen. De straat stond propvol!"

Of de jeugd gelooft dat hij mee is met zijn tijd? "Dat ze maar komen kijken", lacht de dj. Hij draait immers niet alleen hits uit de jaren zestig of zeventig. Dit jaar heeft ook 'Waar is da feestje' van De Pitaboys een plaats in zijn set. "Ik mix er ook wel eens 'Lief klein konijntje' tussen. Na een optreden steken jongeren vaak spontaan hun duim op. Dat doet deugd!"

Sfeer scheppen

Natuurlijk is de werkwijze van dj's veranderd. "Tegenwoordig programmeren ze hun lijstjes op de laptop. Ik kan dat ook, maar dat is niet hetzelfde. Een set hangt af van het publiek. De bedoeling is om mensen te overtuigen door het ritme, niet door de nummers. Dat sfeer scheppen gebeurt nu te weinig."

Stultjens vindt de muziek van nu minder uitnodigend dan vroeger. "Ik kan putten uit jaren van succesnummers. Het aanbod is nu minder veelzijdig. Hedendaagse muziek vind ik niet slecht, maar de melodie ontbreekt en beat primeert."

Melodie

De Genkse dj treedt nog maar zelden op, al beheerst muziek nog steeds zijn leven. "Van André Rieu tot Michael Jackson, ik hou van alle genres zolang er een melodie inzit. Ik heb drie harde schijven vol muziek. Lady Gaga is niet zo mijn ding, maar The Beatles ook niet!"

"In de toekomst zou ik graag regelmatiger optreden. Ik maak weinig publiciteit, misschien vragen ze me daarom niet veel", zegt de dj. "Op het podium van Genk On Stage staan is nochtans heerlijk. Ik doe het voor de vreugde van de mensen."

© 2011 - StampMedia - Liesbeth Merckx


Dit artikel werd gepubliceerd door Limburg-Actueel op 09/06/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door Radiovisie.eu op 10/06/2011