Iedereen kent Saint Patrick's Day als een feest van dronken groene mannetjes. De nationale Ierse feestdag op 17 maart is eigenlijk een herdenking van de heilige Patricius. De man die het Christendom naar Ierland bracht, wordt jaarlijks geëerd met een groot feest door alle Ieren ter wereld.

De legende vertelt hoe Patricius de slangen uit Ierland verdreef. Het klavertje drie, een belangrijk Iers embleem, gebruikte hij om de Heilige Drievuldigheid van het Katholieke geloof uit te leggen. Het exacte levensverhaal van St. Patrick kent niemand, maar zijn feestdag werd officieel ingevoerd op zijn vermeende sterfdag in het begin van de zeventiende eeuw.

Wereldwijd feest

St. Patrick's Day of Lá Fhéile Pádraig wordt voornamelijk gevierd in de landen waar veel Ieren naartoe zijn geëmigreerd, zoals de Verenigde Staten en Australië. Zowel in Ierland als in deze landen worden verschillende festiviteiten georganiseerd. In New York vindt bijvoorbeeld de oudste en grootste parade ter wereld plaats. Er is ook een groep feestvierders zonder Ierse wortels, die zichzelf 'Irish for the day' noemen.

"Het is inderdaad een groot feest in Australië", beaamt Emily (25) uit Armidale. "Dat komt natuurlijk door het groot aantal Ieren dat in Australië woont. Vorig jaar heb ik St. Patty's gevierd in An Sibhin in de Nationalestraat in Antwerpen. Dit jaar kan ik niet jammer genoeg niet."

Iedereen feest mee

Naar goede traditie viert ook Antwerps burgemeester Janssens St. Patrick's Day. Hij is uitgenodigd door de ereconsul van Ierland. Dit jaar trekt hij om 12u30 naar Kelly's Irish Pub op de Keyserlei. "Hij vindt het leuk om zich in de sfeer onder te dompelen en te ervaren hoe de Ieren 'zijn' naamfeest vieren", zegt zijn perswoordvoerder Bart Govaert.

In Kelly's Irish Pub zijn ze er helemaal klaar voor. "We beginnen met een pré-party op vrijdag en dan gaan we heel het weekend door", zegt serveerster Fiona. "Op zaterdag hebben we ook een receptie voor de notabelen die langskomen. Niet alleen de burgemeester en de consul komen, maar ook de vroegere Ierse ambassadeur Brian E. Mason komt speciaal naar België om hier St. Patrick's Day te vieren", zegt Dirk Huybrechts, manager van de pub. "Maar iedereen is welkom, of in het Iers: Cead míle failté", zegt Fiona.

Groen

De kleur van St. Patrick is door de jaren heen van blauw naar groen geëvolueerd. Op St. Patrick's Day verandert de Ierse wereld dan ook in een groen universum. Kelly's Irish Pub is goed versierd met groene vlaggen, slingers en ballonen. "We hebben zelfs speciaal groen bier dit weekend", vertelt Fiona. "En wie niets groen draagt, knijpen we als straf!"

© 2012 – StampMedia – Emily Daelemans


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 17/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 17/03/2012