Het centrum van Genk telt heel wat cafés. Er is voor ieder wat wils. Behalve voor jongeren. Zij blijven op hun honger zitten. Jeugdhuis De Ginsert komt het dichtst in de buurt van een jongerencafé, maar een echt café is het niet.

De meeste cafés kennen hun topdagen op vrijdag en zaterdag. Dagen waarop ook jongeren het meeste uitgaan. Studenten zijn echter vooral tijdens weekdagen in de stad. En dan valt er in het centrum bitter weinig te beleven. Stad Genk wil zich profileren als een echte studentenstad, maar hoe kan ze daarin slagen wanneer er geen speciale plekken voor studenten worden gecreëerd?

Uitgaansplek
Er zijn nochtans genoeg cafés die een relatief jong publiek trekken. In de Stationstraat heb je bijvoorbeeld De Camargue, bekend om zijn rockmuziek en losse sfeer. Dit café trekt vooral op vrijdag de jeugd van Genk en omstreken aan. Bezoekers Mikey en Steven Buffa komen ook vooral om die redenen naar dit café. Beide heren hebben wel een bedenking bij 'uitgaan in Genk'. "Een uitgaansplek zoals het Dusartplein in Hasselt zou een verfrissing zijn en echt inspelen op jongeren tussen de 18 en 26 jaar. Danscafés en discotheken zijn er niet in Genk", zegt Steven.

Inspraak

In café Het Witte Doek wordt volgens medewerker Gregory Ribeiro soms wel eens gedanst. "De commerciële muziek en de speciale bieren trekken veel jongeren aan, vooral op vrijdag." Het café geeft de mogelijkheid om de hele zaak af te huren voor privéfeestjes, wat interessant zou kunnen zijn voor studentenverenigingen. Ribeiro is van mening dat studenten en jongeren in Genk meer inspraak moeten krijgen in het uitgaansbeleid. "Het jeugdhuis zou zich sterker moeten profileren ten opzichte van 18 tot 26-jarigen. Deze groep wordt in Genk snel vergeten."

Latere sluitingsuren

In café Fredenborg Danisch Tavern, beter bekend als De Deen, komen jongeren meestal op vrijdagavond om te genieten van de goedkope cocktails. Een initiatief waar jongeren veel gebruik van maken, maar wat de studenten uit het hoger onderwijs weer missen omdat zij vaak op vrijdag naar huis vertrekken. Medewerker Thomas Porcu heeft een tip om het uitgaansleven te verbeteren: "Meer horeca en latere sluitingsuren zouden meer ambiance brengen", geeft hij als raad aan het Genkse stadsbestuur mee.

Een eerste stap

Raf Meyvisch, cafébaas van De Belgiek, is bereid om zijn café open te stellen voor studenten. "Studentenverenigingen mogen dit café gerust afhuren om een cantus of fakbar te houden", aldus Meyvisch. Dat is een goed begin, aangezien cantussen en fakbars integraal deel uitmaken van het studentenleven. Maar dan moeten er natuurlijk wel studentenverenigingen zijn, want daar ontbreekt het momenteel in Genk nog aan.

Lange weg

Hoewel Genkse cafés hun best doen om tegemoet te komen aan jongeren, is er nog veel ruimte voor verbetering. Een echt jongerencafé bestaat niet en de huidige mogelijkheden voor studenten zijn erg beperkt. Als studentenstad heeft Genk nog een lange weg te gaan.

© 2012 - StampMedia - Antonino Musso en David Nys; Foto: Pauline Poelmans


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 01/11/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 01/11/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 01/11/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 01/11/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 01/11/2012