Na 45 jaar kraamden de foorkramers maandag definitief op. Met tegenzin ruimt de Sinksenfoor voor een laatste keer plaats voor de dagelijkse gang van zaken. “Een oude boom verplant je niet”, klinkt het bij foorreizigster Regina Meert, die op alle edities van de kermis aanwezig was.

Op de Antwerpse Gedempte Zuiderdokken werd maandag afscheid genomen van de Sinksenfoor. Verslagenheid regeert terwijl de foorreizigers hun attracties afbreken. Op de desolate Dokken nergens een blij gezicht te zien of een optimistische toekomstvisie te bespeuren. Na de zes weken durende euforie van de kermis blijft nu niets hangen behalve een kater.

“Het was geen goede foor dit jaar”, stelt Regina Meert, duidelijk niet tevreden over de sloteditie. “In het begin waren er examens, dan kwam het WK voetbal. En als er eens niets te doen was, dan regende het.”

Ondanks het slechte jaar gaat Meert de Zuiderdokken missen. “Waar ze ons in de toekomst willen zetten, weten wij nog niet. Er wordt vanalles besproken, maar wij krijgen geen informatie. Wij weten zelfs niet of het evenement volgend jaar nog kan doorgaan.”

“Leefbare oplossing”

Tussen de bergen afval en een half gedemonteerde draaimolen kijkt een jonge man triestig naar zijn iPhone. “Mijn familie staat al heel mijn leven hier met de Rotor. Ik heb nooit iets anders gekend, dus het is zeker even slikken om nu voor de laatste keer hier weg te trekken.”

Ook Onderwater weet niet wat het stadsbestuur in petto heeft voor de volgende editie. “Alle mooie liedjes hebben een einde, maar wij blijven op een leefbare oplossing hopen. Als ze ons hier wegsturen, gaan wij gegarandeerd klanten verliezen. Het zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Ook heel wat buurtbewoners vinden het spijtig. Veel café's en winkels profiteerden immers van de mensenmassa die elk jaar haar weg naar de kermis vond. Bij brasserie Zurich zien ze de kermis niet graag verdwijnen: “Wij kregen elk jaar veel extra klanten over de vloer dankzij de foor. Het is een traditie die verdwijnt. Maar wij blijven toch hopen dat de kermis hier ook volgend jaar staat. Misschien kan de periode wat ingekort of een andere oplossing gevonden worden.”

Hoe de toekomst van de Sinksenfoor eruit ziet, is minstens nog tot het najaar een raadsel. Het stadsbestuur zal tegen dan een oplossing hebben.

© 2014 – StampMedia – tekst: Dominic Zehnder, foto's: Petra Jacobs


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 15/07/2014