© Het Balanske

Dagcentrum Het Balanske in Tielt-Winge begint volgend jaar uit te breiden. Het centrum vangt kinderen op met een mentale en/of motorische beperking en hun ouders. In 2019 openen ze een nieuw dagcentrum dat zich focust op volwassenen vanaf 18 jaar met een beperking. "Er zijn nu ongeveer 250 vrijwilligers ingeschreven bij Het Balanske, waarvan er ongeveer honderd vrijwilligers toch zeer actief komen helpen op de speelpleinwerking en de spelnamiddagen", vertelt coördinator Hannah.

© Het Balanske

Het Balanske biedt verschillende activiteiten aan voor de kinderen. "We moeten er voor zorgen dat ze zich amuseren en ontspannen, en met een lach terug naar huis gaan ’s avonds", legt vrijwilligster Jasmien uit. “Ze kunnen er bijvoorbeeld muziek- en danslessen volgen of deel uitmaken van een basketploeg, maar tijdens de schoolvakanties kunnen ze ook een hele dag in het centrum terecht om spelletjes te spelen of tot rust te komen in de snoezelruimte.”

Volgens Jasmien geeft het snoezelen het dagcentrum een belangrijke meerwaarde. De snoezelruimte bestaat uit zeven kamers waar de kinderen op verschillende manieren kunnen ontspannen. Ze kunnen bijvoorbeeld gaan rusten op een verwarmd waterbed, muziek maken in de muziekkamer of zich uitleven in het ballenbad. Jasmien gebruikt de kamer met het waterbed graag om sommige kinderen die individuele begeleiding nodig hebben, te zien ontspannen. "Tijdens de speelpleinwerking hou ik me het liefst bezig met één-op-één begeleiding. Dan speel ik spelletjes met een kindje wiens karakter niet echt geschikt is om in een grote groep te spelen", vertelt de vrijwilligster.

Vermoeid maar voldaan

Jasmien haalt veel voldoening uit dit werk. "Het is fijn om te weten dat ik iemands dag goed kan maken, en dat de ouders eens kunnen ontspannen want het kan ook voor hen zwaar zijn." Het is natuurlijk ook een vermoeiende job, vindt coördinator Hannah.  Op emotioneel vlak valt het bij de vrijwilligers en animatoren allemaal nog mee, vertelt ze. "We werken in de vrijetijdssector dus de kinderen komen naar ons om zich te amuseren waardoor we ons niet vaak in een zeer moeilijke situatie bevinden." Het kan volgens haar wel zeer druk worden omdat er zoveel voorbereiding bij komt kijken. Hannah is ook coördinator van de dienst MOVE!, de volwassenwerking in Tienen, en begeleidt de vakantie- en jaarwerking van de animatoren. "Het kan allemaal soms een beetje te veel worden, maar ik ben zeer blij dat ik een steentje kan bijdragen aan zo een organisatie", zegt ze.

Ook vrijwilligster Jasmien vindt het niet heel emotioneel belastend. Toen ze pas in Het Balanske werkte, was het voor haar wel een hele aanpassing om het gedrag en de reacties van de kinderen in te schatten. "Een jongen die groter was dan ik reageerde niet zo goed op iets wat ik had gezegd", herinnert ze zich. Hij begon zich agressief te gedragen en greep naar haar haren. "Ik was er natuurlijk geschrokken, maar ik heb er wel uit geleerd." Ze geeft toe dat ze de daaropvolgende dagen er een beetje tegenop zag om terug te gaan. "Nu is dat al lang vergeten natuurlijk. Ik doe dit vrijwilligerswerk nog steeds met veel plezier", vertelt Jasmien.

De jonge vrijwilligster kan helaas niet vaak meer aanwezig zijn op de speelpleinwerking van het dagcentrum. Ze is een studente verpleegkunde, en moet haar prioriteiten stellen. "Ik vind het heel spijtig dat ik het nu zo druk heb, maar ik weet dat er veel gedreven vrijwilligers elke week klaarstaan voor Het Balanske, dus de kinderen en hun ouders zullen zeker niets tekort komen", aldus Jasmien.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 05/12/2018

vorige volgende