Op donderdag 12 januari ging de amateurvereniging Nieuw Antwerps Toneel in première met hun eerste voorstelling: Het verjaardagsfeest. Deze bewerkte versie van Harold Pinters The Birthday Party werd geregisseerd door Wim Lanckrock.

Het verjaardagsfeest gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over een verjaardagsfeestje. De bizarre Stanley, de enige gast in het pension van Meg en Petey, is jarig maar zit eigenlijk niet te wachten op een feest. Tijdens het feest gebeuren er allerlei eigenaardige dingen…

Breed publiek

Nieuw Antwerps Toneel is een nieuw gezelschap dat theater wil maken voor een breed publiek. Na het wegvallen van het Raamtheater in Antwerpen blijven veel toeschouwers op hun honger zitten, zo verklaart een van de acteurs en stichters de bestaansreden. Op de première van deze voorstelling zijn alle leeftijdscategorieën alvast goed vertegenwoordigd. Theater voor een breed publiek betekent ook dat er heel wat afwisseling in het stuk zelf moet zijn. Het verjaardagsfeest is een voorstelling geworden met humor en mysterie. Het was zelfs zo mysterieus dat je op het einde niet goed wist wat er nu gebeurd was.

Het hoogtepunt was vlak voor de pauze. Er gebeurt op dat moment iets en als je juist op dat moment met je ogen hebt geknipperd, dan heb je het gemist. In het tweede bedrijf kabbelt het verhaal rustig verder en als toeschouwer kom je nooit te weten wat er nu juist is gebeurd. Iedereen zal dan ook een eigen interpretatie hebben van het stuk, waardoor je nadien nog een hevige discussie kan beginnen over wie nu eigenlijk gelijk heeft.

De geur van mottenballen

De acteurs kwamen niet bepaald natuurlijk over, met uitzondering van Stanley gespeeld door Frank Harsdorf. Het decor, een woonkamer, doet je meteen denken aan de jaren stillekes. Je hoeft maar weinig moeite te doen om de geur van mottenballen te ruiken.

Het verjaardagsfeest is niet direct een schot in de roos. Maar alle begin is moeilijk. De website kondigt een druk programma aan, dus hopelijk vallen de komende producties meer in de smaak bij het publiek.

Surf voor meer informatie en tickets naar www.nieuwantwerpstoneel.be.

© 2011 - StampMedia – Karolien Segers


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 16/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 16/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 16/01/2012