Uit recente cijfers van het Instituut voor de Gelijkheid blijkt dat er nog steeds weinig vrouwen werken in topfuncties. Van alle werkende vrouwen werkt 45% deeltijds, bij de mannen is dat maar 9%. Jonge moeders zijn meer bezig met hun kind dan de vader. Jonge generaties gaan het tij ook niet keren.

Veel jongeren zijn het erover eens dat de opvoeding van hun toekomstige kinderen fiftyfifty over beide ouders verdeeld moet worden, maar in de praktijk gaat het er anders aan toe.

Sylvie De Munck (24) en Tibor Beretvas (27) wonen nog niet samen, maar ze denken er wel aan. Sylvie zou graag willen zeggen dat ze elk evenveel doen in het huishouden, maar ze bedenkt zich. "Tibor werkt langer dan ik, dus hij doet minder in het huishouden." Ze schat dat twee derde van het huishouden voor haar rekening komt. Maar Tibor hoopt het eerlijker te verdelen. Zowel de opvoeding van de kinderen als het huishouden moeten gelijk verdeeld worden, vindt hij.

De 32-jarige Katrien (32) denkt dat jongeren vaak het voorbeeld van hun ouders volgen. Bij haar thuis was haar moeder vooral degene die geld in het laatje bracht. Ze kan met trots zeggen dat in haar gezin de last gelijk verdeeld is. Haar vriend neemt spontaan taken over in huis die zij niet graag doet en andersom.

Realiteit

Een maand geleden werd Katrien opnieuw mama. Zij heeft ook al een zoontje, Tim. Ze denkt niet dat haar kinderen meer aan haar gehecht zijn dan aan hun vader. De band met de kinderen en vader en moeder is erg verschillend, maar beide zijn volgens haar even onmisbaar.

Toch is het niet overal zo goed geregeld. De reflex dat vrouwen het grootste gedeelte van het huishouden op zich nemen, is niet anders bij de jeugd. Sabrina Vitali (21) is de vriendin van Phillippe en de moeder van Diego. Zij merkt op dat Phillippe vaak het idee heeft dat hij veel doet in het huishouden. In realiteit doet Sabrina bijna alle huishoudelijke taken. Phillippe werkt fulltime, dus vindt Sabrina het logisch dat ze het huishouden op zich neemt. Maar voor Diego zorgen is volgens Sabrina ook een fulltimebaan. Het is voor Phillippe vaak moeilijk te begrijpen dat zijn vriendin 's avonds zo moe is.

Minder geëmancipeerd

Sabrina beseft dat ze minder geëmancipeerd handelt dan haar omgeving zou willen. Ze is niet van plan huisvrouw te blijven, maar ze vindt het wel een romantisch idee. Ze wil haar zoon graag zien opgroeien en wil graag de moeder zijn die koekjes bakt en hem verhaaltjes voorleest.

De band tussen Sabrina en haar zoon is sterker dan die tussen Diego en zijn vader. Volgens Sabrina kan dat niet anders omdat zij langer thuis bleef dan Phillippe. Ze voelt zich soms schuldig over de sterkere band, maar troost Phillippe door te benadrukken hoeveel Diego op hem lijkt.

© 2012 - StampMedia - Ines Callens - foto: Leen De Schutter


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 28/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Knack.be op 28/02/2012