© Yassin Akouh

Op 24 november ging de nieuwe show ‘Relatif’ van Abdelatif Ait Ahmed (44) in première in de Arenberg, in Antwerpen. Ait Ahmed heeft het altijd goed bedoeld, maar heeft het gevoel dat hij nooit goed begrepen wordt. In zijn show praat hij over zijn jeugd, zijn lidmaatschap bij de Arabisch-Europese Liga (AEL) en zijn betrokkenheid bij Sharia4Belgium.

Ait Ahmed groeide op in Deurne en verhuisde op 12-jarige leeftijd naar Antwerpen-Noord. Zijn leven verliep niet altijd even makkelijk, maar hij beschikte over een talent: humor. “Ik was al heel vroeg met comedy bezig, al besefte ik dat toen nog niet. Ik was een klein dun ventje dat door humor met veel wegkwam”, vertelt de stand-upcomedian. “Ik heb altijd alles met goede intenties en met veel enthousiasme ondernomen maar telkens weer moet ik ondervinden dat mensen het verkeerd begrijpen of verkeerd interpreteren. Deze show is goed bedoeld en ik hoop dat ik ook voor één keer goed begrepen zal worden”, aldus Ait Ahmed.

AEL

Latif begint als jeugdwerker, een job die hem aanstaat. Na een reis met zijn werk naar de Verenigde Staten laat hij zich inspireren door de burgerrechtenactivist Malcolm X. Tijdens het voetballen leert hij Dyab Abou Djajah kennen en wordt hij met de politicus bevriend. Ze kunnen het van het begin goed met elkaar vinden en denken hetzelfde. Dat leidt tot het ontstaan van de Arabisch-Europese Liga (AEL), een beweging die kritiek heeft op de politiek.

De AEL ziet in dat ze goed gebruik kan maken van Latifs talenten. Tijdens de polemiek rond de Mohammed-cartoonwedstrijd vond de AEL dat ze hierop moest reageren. Latif tekende een cartoon, niet per se als tegenreactie, maar eerder om de vrijheid van meningsuiting te testen. “We ondervonden snel dat het recht op de vrijheid van meningsuiting alleen op het eigen volk of hun eigen visie wordt toegepast. Uiteindelijk werden we veroordeeld, dus hadden we ons punt gemaakt”, aldus Latif.

Takeldienst met Belkacem

Het blijft niet enkel bij de AEL. Latif startte samen met Fouad Belkacem een takel-dienst die ze anderhalf jaar deelden. Na een tijdje draaide de zaak niet meer goed en moesten ze een faillissement aanvragen. Een tijdje later radicaliseerde Fouad.

Na het stopzetten van de takeldienst ging Latif op zoek naar een nieuwe baan. Dat was geen makkelijke klus. Hij leefde onder andere van een uitkering en richtte drie zaken op, maar één voor één werden ze een fop. Uiteindelijk kwam hij bij DHL in de luchthaven terecht en werkte hij zich op tot check-in agent bij Brussels Airlines, waar hij tot op de dag vandaag nog steeds werkt.

Waarom een show?

De show is voor Latif een logische stap, en het is ook de perfecte timing. Hij wilt een bepaald hoofdstuk van zijn leven afsluiten, en dat doe je volgens hem best met een show. “Ik ben er klaar voor, al weet ik niet of het publiek dat ook is. Maar ik voel de drang om deze show te maken”, vertelt hij enthousiast.

Zichzelf als rolmodel

Latif heeft veel rolmodellen die hem hebben gevormd tot wie hij nu is, toch vindt hij zichzelf het grootste rolmodel. “Dat klinkt arrogant, maar dat is het zeker niet. Zonder al die grote namen had ik nooit de moed gevonden om bij de AEL of op persoonlijk vlak enig succes te boeken. Alles is gelinkt aan elkaar”, lacht hij.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 21/11/2018

vorige volgende