Voor wie pas in België aankomt, is ons landje vaak een doolhof. Integratie is niet eenvoudig en zeker niet als je geen papieren hebt. De8 en Jeugd & Vrede ontwikkelden een gezelschapsspel om nieuwkomers daarbij te helpen. Wie het eerst een huis kan kopen, wint.

Véronique Grossi van de8 vzw vindt dat het thema migratie en integratie eens op een andere manier op tafel mag gelegd worden. Letterlijk dan. Creatieve medewerker Sam Mampaey bedacht het gezelschapsspel Integreer!, van inhoud tot lay-out. De insteek van het spel is ludiek. Zo is één van de kaarten ‘trouw met iemand rond de tafel om je probleem op te lossen’. “Als je het speelt, krijg je echter te maken met de ernst van het spel,” vertelt Grossi. “Vaak kom je vast te zitten, in een mallemolen van procedures. Je wordt geconfronteerd met je ‘anders-zijn’.”

Belgische baksteen

Elke speler is een nieuwkomer in België. Een asielzoeker, een gezinshereniger, een toerist, een student of een economische vluchteling. Je hebt papieren of niet. Bedoeling van het spel is zo snel mogelijk geïntegreerd te geraken in de Belgische maatschappij. Op het spelbord moet je verschillende fasen doorlopen: eerst moet je de taal leren, dan op zoek naar een opleiding, ten slotte een job vinden en een huurcontract in de wacht slepen. De juiste papieren maken alles gemakkelijker, anders moet je integratiepunten verzamelen. Wie het snelst een huis kan kopen, is goed geïntegreerd, want die heeft de Belgische baksteen in de maag.

Spelstrategie

Je moet als speler zelf uitmaken welke strategie je kiest in het spel. Je kunt proberen eerst zo veel mogelijk documenten te verzamelen (verblijfskaart, diploma, arbeidskaart…) om sneller kans te maken op een goed betaalde job. Of je probeert zo snel mogelijk aan een huis te geraken en hoopt daarbij op wat geluk. Want zoals in het echte leven hangt veel af van het toeval: je verblijfskaart wordt plots ingetrokken of je kan de lotto winnen. Met een kanskaart kun je geluk hebben door bijvoorbeeld zwart werk te krijgen. Maar het kan ook anders uitdraaien, want je kunt evengoed opgepakt worden.

Van nul beginnen

Stand-up comedienne Gorcha Davidova was ooit een jaar illegaal in België. Ondertussen woont ze hier al acht jaar. Integratie betekent voor haar niet je cultuur laten vallen, maar leren leven in een maatschappij. “Het was niet gemakkelijk in het begin. Toen bestonden er immers nog geen integratiecursussen,” vertelt ze. “Wanneer we Integreer! speelden, had ik medelijden met één van de spelers omdat die geen papieren had. Ik heb dat ook ooit meegemaakt. Zonder papieren ben je niks.” Davidova vindt ook dat Vlamingen het spel eens zouden moeten spelen om te beseffen hoe moeilijk het is om van nul te beginnen.

Workshop

De8 en Jeugd & Vrede richten zich met het integreerspel vooral tot scholen en vormingsinstanties. Intgreer! kan gespeeld worden door twee tot zes spelers, maar ook in grotere groep. Daarvoor is een handleiding voorzien met achtergrondinformatie en een methodiek voor nabespreking. De8 vzw biedt ook workshops rond dit spel aan, inclusief spelbegeleider. Die persoon is ook altijd op de hoogte van de laatste nieuwigheden in verband met het migratiebeleid.

Contact: sam.mampaey [at] de8.be
Meer info: www.de8.be
Het spel is o.a. te bestellen via de webwinkel van Jeugd & Vrede : www.jeugdenvrede.be of via de webwinkel van 11.11.11.: www.11.be.

© 2009 – StampMedia – Maja Cools


Dit artikel werd gepubliceerd door JeugdWerkNet op 29/11/2009