Meer dan 350 bedrijven openden afgelopen zondag hun deuren voor het grote publiek. Met 650.000 bezoekers was de Open Bedrijvendag ook dit jaar een succes. In Wilrijk ontving het bedrijf ISVAG maar liefst 1398 geïnteresseerden. “Mijn zoontje Maurice wou weten waar de vuilkar naartoe ging.”

Naar tweejaarlijkse traditie, neemt het afvalverwerkingsbedrijf ISVAG opnieuw deel aan de Open Bedrijvendag. ISVAG verwerkt per jaar ongeveer 130.000 ton restafval. Maar wat gebeurt er nu juist met de vuilniszak die je op de stoep zet? Op die vraag krijg je alvast een duidelijk antwoord. Na het bekijken van de bedrijfsfilm, waar het hele proces stap voor stap wordt uitgelegd, mag je gewapend met een blauwe helm, de fabriek gaan verkennen. In een doolhof van trappen en pijpen ontdek je de weg die het afval dagelijks aflegt.

Gewassen rookgassen

De vuilkar, die de vuilniszakken heeft opgehaald, komt ISVAG binnen en wordt gewogen op de weegbrug. De vrachtwagen stort zijn lading in de opslagbunker, waar het afval in kleine stukjes wordt gemalen en grijpkranen alles goed mengen. Daarna wordt de homogene massa in een roosteroven verbrand, waarbij schadelijke stoffen vrijkomen.  Voordat de rookgassen door de schouw naar buiten gaan, worden ze eerst grondig gezuiverd; ze worden twee keer gefilterd en twee keer gewassen.

Open bedrijvendag Foto: © Marjan Verschueren

Dit stemt de 88-jarige bezoekster Julienne Demeester zeer tevreden: “Terwijl ik de trappen in de fabriek aan het beklimmen was, heb ik luidop gelachen, dat ik dit nog doe op mijn leeftijd. Maar ik wou hier graag eens komen kijken omdat afvalverwerking, en vooral de zuivere lucht achteraf, heel belangrijk is. Twintig jaar geleden heeft men vanuit de wijk Neerland jarenlang gevochten. Ze waren allemaal erg bezorgd over de luchtvervuiling hier en ze  klaagden zelfs over kankers. ISVAG heeft er alles aan gedaan om dat te verbeteren, gelukkig maar!”

Van afval naar groene stroom

Jeroen Vercruysse, een buurtbewoner verklaart zijn bezoek: “Ik had wel een vermoeden dat hier ook elektriciteit werd geproduceerd, maar ik wou daar meer over weten. Bovendien had Maurice, mijn zoontje van 3 jaar, ook al interesse getoond in een fabriek en wou hij weten waar de vuilkar naartoe ging.”

“Van afval naar groene stroom” is de slogan van ISVAG. Het groene afvalverwerkingsbedrijf zet warmte om in stoom om vervolgens met turbines groene energie op te wekken. Zo produceert ISVAG genoeg stroom om maar liefst 25.000 gezinnen het hele jaar door van elektriciteit te voorzien.

Niet alle bezoekers waren al op de hoogte van ISVAG zijn groene elektriciteitsproductie. Tine Pauwelyn kende de werking van het bedrijf niet, toch vond ze de rondleiding zeer duidelijk: “We zijn hier met vier kinderen, de jongste is drie jaar en die was zelfs gefascineerd. Ik was ook geboeid dus het was eigenlijk wel een concept van klein tot groot.”

Als afsluiter werd elke bezoeker -groot en klein- getrakteerd op een frietje en een drankje. Om 17u sloot ISVAG de deuren, met zo’n 200 bezoekers meer dan 2 jaar geleden was de Open Bedrijvendag voor hen alvast een succes.

© 2014 – StampMedia – Marjan Verschueren