De Vlaamse Bouwmeester Peter Swinnen en de stad Genk stelden half maart de laureaten van de Meesterproef 2011 voor in het centrum Piet Stockmans. Met het project wil de organisatie kansen geven aan jonge architecten en kunstenaars. Drie bouwprojecten worden nu daadwerkelijk gerealiseerd.

De Meesterproef van de Vlaamse Bouwmeester is een jaarlijks initiatief. Met het project wil de Bouwmeester jonge architecten, maar ook kunstenaars, een kans geven om over grote projecten na te denken en ze eventueel ook realiseren. Voor de editie van 2011 koos de organisatie Genk uit als werkterrein.

Tot nu toe werd de Meesterproef om de twee jaar georganiseerd, maar vanaf deze editie kiest het Team Vlaamse Bouwmeester voor een proef per jaar. "We nemen wel minder kandidaten aan, die werken rond minder projecten", zegt Peter Swinnen. "Zo kunnen we de ontwerpers intensiever en specifieker begeleiden. Ook vergroot op die manier de kans dat een project effectief gerealiseerd wordt."

In oktober 2011 selecteerde de stad Genk samen met de Bouwmeester zes projecten. 21 jonge architecten en 6 jonge kunstenaars mochten iets ontwerpen voor de voorgestelde sites. In vijf maanden werden de deelnemers begeleid tijdens hun proces, van de eerste ideeën tot het uiteindelijke ontwerp.

Baken van herkenning

Project Stadsbaken is het meest opvallende ontwerp en moet aan het kruispunt van de Hasseltweg en de Slagmolenweg komen, op de plaats waar nu nog een huizenrij staat. De stad wil er een wooncomplex van dertig appartementen bouwen, naar een ontwerp van de pas afgestudeerde architect Gijs De Cock. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt het een opvallend gebouw, met enkel glas aan de achterzijde. Het moet een baken van herkenning voor de stad Genk worden.

Cité Soleil

Ook het project Cité Soleil is een uitloper van de Meesterproef. Het is een onderzoek naar geschikte woonvormen voor het gebied aan de voet van het grote appartementsblok Zonneweelde, in de beboste rand van de stad. "Bij dit project moet je rekening houden met een groot gebouw als Zonneweelde. Zoiets bepaalt altijd het landschapsbeeld. Maar we hebben ook gelet op de noden van de stad. Deze woonwijk moet geschikt zijn voor een mix van oudere en jonge gezinnen", aldus Swinnen.

Parkways

Ook het woonproject Parkways staat in de steigers. Nu de stad grootse plannen heeft met het Thor Park, op de terreinen van de oude mijn van Winterslag, moet er aan de André Dumontlaan een 'verbindend woonproject' komen met de Stiemerbeekvallei. Het valleigebied wordt dan uitgebreid tot een park. De woningen vormen de verbinding tussen het Thor Park en het natuurpark, waardoor alles een geheel vormt. Volgens de plannen komen er tien gebouwen, met daarin telkens vier woningen. De stad had het plan al langer en gaf nu jonge architecten de kans om het concreet uit te werken.

© 2012 - StampMedia - Paul Eyben


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 30/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 01/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd in Het Belang van Limburg op 07/04/2012, p.2