Van vrijdag 24 tot dinsdag 28 oktober vindt het 78ste Landjuweelfestival plaats in Gent. Amateurtheatergezelschappen komen van heinde en ver samen op diverse locaties in Gent om er een ode te brengen aan de planken. Onder hen ook vier jongerengroepen, die elkaars werk bekijken, workshops volgen en coaching krijgen. “Door te acteren leer ik een andere versie van mezelf kennen.”

OPENDOEK, de Vlaamse koepelorganisatie voor amateurtheater, en haar jongerenafdeling Plankton stuurden tweekoppige jury’s Vlaanderen en Brussel rond op zoek naar jong talent. De vier jongerenproducties die werden geselecteerd voor het Landjuweelfestival zijn Tejater De Orchidee (Tielen), The Infinity (Hasselt), TINT (Brussel) en Portie Gemengd (Izegem). Zij voeren elk een stuk op.

Wij besloten de vierde wand te slopen en enkele jonge leeuwen te vragen wat theater voor hen betekent. “Alles”, zegt Louise Pariel (16, TINT) resoluut. “Theater is een overlevingsmechanisme. Het is een uitlaatklep waardoor ik de wereld aan kan, een manier om mijn gevoelens en gedachten te plaatsen. Maar het mag ook plezierig zijn, natuurlijk.”

Voor Evelien Mestdagh (21, Portie Gemengd) moet acteren vooral losbandig zijn. “Ik wil geen verwachtingen scheppen van mezelf wanneer ik op het podium sta. Als ik ontspannen ben en met vrienden kan zijn, dan komt de inspiratie vanzelf.”

“Mezelf uitdiepen”

In het hoofd van Toon Ipers (17, TINT) is het nooit stil wanneer hij aan het acteren is. “Theater en muziek zijn de twee eerlijkste manieren om mijn emoties te uiten. Daarom haken ze onlosmakelijk in elkaar.”

Heleen Gits (17, Portie Gemengd) ziet theater als iets bevreemdends. “Door te acteren leer ik een andere versie van mezelf kennen. Er zijn grenzen, natuurlijk, maar ik wil mezelf zoveel mogelijk uitdiepen.”

Of hoe jonge acteurs en actrices weinig verschillen van hun oudere collega’s.

© 2014 – StampMedia – tekst: Souky De Wolf en Peter Vanwijnsberghe, foto: Souky De Wolf
Dit artikel werd overgenomen door Jongerenplaneet.be op 26/10/2014