© Tina Herbots

Het gaat Josefien Deloof momenteel voor de wind. Niet alleen onderging ze onlangs een naamsverandering naar Josephine, ze staat sinds kort ook met een voltallige band op het podium en heeft de Publieksprijs van Humos Rock Rally op haar schouw pronken. Ja, de Belgische muziekindustrie is opnieuw een powerlady rijker.

Wij wilden haar graag wat beter leren kennen en hadden een gezellige babbel net voor haar eerste try-out met full-band in Jeugdhuis Okapi in Lokeren. Eén ding werd al snel duidelijk: deze dame staat nog steeds met beide voetjes op de grond. 

Dag 'Josephine' moeten we nu zeggen, want sinds kort is het niet meer Josefien Deloof. Vanwaar de naamsverandering? 

Josephine: “We dachten er al een tijdje aan om deze te veranderen, maar zochten het juiste moment. Josefien Deloof was er destijds gekomen doordat ik alleen optrad met mijn gitaar, en dat toen een logische keuze was. Omdat ik nu met een band optreed, vond ik de naam een wat te Vlaamse en singer-songwriter-achtige-connotatie hebben. Josephine is er gekomen omdat mijn ouders lang hebben getwijfeld of ze mijn naam met een ‘f’ of een ‘ph’ zouden schrijven. Maar je kan het ook in het Engels uitspreken. Je mag zeggen wat je wil. (lacht)” 

Zoals je eerder aangaf, heb je dus niet alleen een naamsverandering ondergaan, maar speel je sinds kort ook met een band. Hoe bevalt dat?

Toen ik begon met muziek wist ik dat ik ooit een band wilde hebben. Ik ben er niet voor gemaakt om overal alleen naar toe te trekken en alleen op een podium te staan. Ik wil muzikanten rondom mij. Net voor Humos Rock Rally vond ik de perfecte mensen, en die Rock Rally leek ons meteen de ideale gelegenheid om het bandgegeven eens te testen. Om te kijken of het zou aanslaan of niet. Door de band is de muziek nu een stuk dansbaarder en dynamischer, en dat bevalt ons wel.

Ben je ook van plan om samen met de band te schrijven? Of blijft het songmateriaal wel nog steeds van jou komen?

Ik probeer nog steeds zoveel mogelijk zelf te schrijven. Anderzijds lijkt het me logisch dat als er iemand aankomt met een goed idee ik dat zal bekijken, want het zijn allemaal goede muzikanten. Ik zie het op termijn wel gebeuren dat ik meer samen zal schrijven.

Even een heel directe vraag: wie is Josephine volgens jou?

Goh. (denkt na) Ik denk iemand die alle remmen loslaat, niet te veel nadenkt en geniet van het moment."

Tijdens Humos Rock Rally won je de Publieksprijs, welke gevolgen heeft dat gehad voor jou?

De Rock Rally is een goede manier geweest om naamsbekendheid te verwerven. Ik raad het jonge bands zeker aan om aan zo'n wedstrijden deel te nemen. Ikzelf trad nog maar drie keer op, maar twee concerten waren meteen in De Vooruit en in de AB. Dat zijn mooie kansen. Lukt het uiteindelijk niet op zo'n wedstrijd, dan is dat geen ramp. Het is niet het einde van de wereld.

"Spelen in de Ancienne Belgique was echt te gek"

Hoe was het om in de Ancienne Belgique te spelen?

Te gek! De AB is zon zaal die bovenaan je lijstje staat van zalen waar je ooit wil spelen, en dan sta je daar plots echt op dat podium. De week ervoor hebben we dan ook stevig gerepeteerd, want je wil daar uiteraard geen slecht figuur slaan. Je mag er wel niet te veel bij nadenken, anders komt het niet goed. Gewoon doen!” 

Je tekende onlangs ook een contract bij het Nederlandse label Hot Topic. Hoe is die relatie tot stand gekomen? 

Ook die heb ik te danken aan de Rock Rally. Van ieder concert was er namelijk een livestream op Facebook. Een dame van Hot Topic pikte de mijne op en zag het meteen zitten om met mij aan de slag te gaan.

Momenteel zit je in je eerste jaar Toegepaste Psychologie. Valt zo'n studie nog te combineren met je muziek?

Het lukt, maar het is niet eenvoudig. Ik heb lang niet meer in de les gezeten, maar het komt wel goed. Met een goede planning geraken we er wel. (lacht) Als ik ooit moet kiezen tussen beide dan kies ik wel resoluut voor de muziek. Ik zou mezelf in een graf steken mocht ik ooit het omgekeerde kiezen.

"Ooit wil ik nog een single uitbrengen"

Wat brengt de toekomst?

De komende maanden gaan we vooral de bestaande set veel spelen. Wat experimenteren met de richting die we uit willen, om te kijken wat aanslaat en wat niet. Daarna gaan we uiteraard nieuwe songs aanpakken.

Wat zou je zelf nog graag bereiken?

Ooit wil ik nog een single uitbrengen. Dat is nummer één op mijn verlanglijstje. Daarna zien we wel wat er gebeurt.


Dit artikel werd gepubliceerd door Bill.be op 24/05/2018

vorige volgende