Het Antwerpse jongerencentrum Kavka herbergt jonge vrijwilligers met verfrissende ideeën. Jasper Moonen, Piet Duym, Jules Bossier en Dries Bols lanceerden samen de vzw Furthur en organiseren muziekevenementen in en rond Antwerpen. Twee van hen geven een woordje uitleg.

"Iedereen van Furthur is of was vrijwilliger bij Kavka", vertelt Moonen. "Dankzij het jeugdcentrum hebben we veel bijgeleerd, en hebben we elkaar leren kennen." "Binnen Antwerpen zelf gaat het er heel vriendschappelijk aan toe", gaat Duym verder. "Kleine en grote organisaties houden rekening met elkaar en proberen overlappingen in data of line-up te voorkomen door onderling te communiceren." "Op termijn loont die samenwerking voor alle betrokken partijen", zegt Moonen. "Er ontstaan zelfs echte vriendschappen tussen de organisatoren." "Maar niet met meisjes", lacht Duym. "Je steekt er zoveel tijd in, dat je eerder je vriendin zou kwijtspelen dan er een te vinden. We krijgen wel respect van veel mensen, maar als je wil scoren bij de meisjes, wordt dan dj."

Tensionstep

"Tensionstep in 2009, een festival met workshops en kunst in Kavka, betekende een ommekeer. Toen zijn we van amateuristische organisatie tot semiprofessionele organisatie uitgegroeid", vertelt Duym. "We trokken 800 bezoekers en we kregen veel lovende commentaren. Door dit succes kregen we de kans om door te groeien.
"Onlangs organiseerden we een optreden van Dope D.O.D. in Petrol", vertelt Moonen. "Dat viel dik tegen qua opkomst. Ondanks onze reputatie hebben nieuwe initiatieven niet automatisch succes." Duym wijt dit fiasco aan laksheid: "We hadden minder promotie gevoerd dan normaal, dat werd hard afgestraft."

Klein beginnen

Jongeren die graag feestjes zouden organiseren, raadt Duym aan ervoor te gaan, maar niet te veel hooi op hun vork te nemen: "Zelfs nu ondervinden wij nog moeilijkheden bij de organisatie van grote evenementen." "Bezint eer ge begint", beaamt Moonen. "En begin klein. Je moet jezelf omringen met mensen die je kunt vertrouwen."

Praktijkervaring telt

Duym studeerde eventmanagement, maar stopte teleurgesteld: "Voor huwelijken, bedrijfsfeestjes en reclamestunts geeft de opleiding handige tips. Maar je leert niet hoe je succesvol muziekevenementen voor jongeren op poten zet. Chokri Mahassine en Herman Schueremans hebben ook alles al doende geleerd." "Niemand van ons heeft hiervoor gestudeerd", gaat Moonen verder. "We leren alles met vallen en opstaan, zowel de administratie als de promotie."

Jobs

Dankzij jarenlange ervaring als vrijwilliger kreeg Moonen een job in de culturele sector aangeboden. Momenteel werkt hij als communicatiemedewerker voor TOUR De FORCE, de organisatie die in het kader van Antwerpen Europese jongerenhoofdstad met een spiegeltent door Antwerpen trekt. Duym werkt in een veilinghuis, maar hoopt ook op een job in de muziekwereld. "Hopelijk blijft Kavka nog lang bestaan", zegt hij. "We zullen nog lang jongeren terroriseren met goede muziek", stelt Moonen. "Want als wij het niet doen, wie dan wel?"

© 2011 - StampMedia - Dietsen De Man