Op vrijdagavond 26 augustus ging de kortfilm Fortuna in première in Borgerhout. De film vertelt het verhaal van ondernemer Mark Janssens die het bedrijf Strop & Strik leidt. Een groep zangers en muzikanten begeleidde de film live.

"Ik wilde een project maken met alle lagen van de bevolking en alle leeftijden", vertelt regisseur Luk Neys. "In eerste instantie hebben we een documentaire gemaakt over het bruto stedelijk geluk van Antwerpen. Met andere woorden, wat is nu geluk in combinatie met werken? We hebben verschillende mensen van alle leeftijden geïnterviewd met de vraag of ze graag doen wat ze doen. Werken ze graag?" De documentaire gaat in december in première bij Rataplan.

Straattheater over groei en werken

Fortuna is een soort straattheater. De film gaat uit van het thema werken, de zin en onzin van het werken, de groei en uitbreiding. Wat willen wij in het Westen? Waar eindigt die groei? In de film breidt ondernemer Mark Janssens het Antwerps bedrijf Strop & Strik uit tot een wereldbedrijf. Hij bouwt zelfs een vestiging op Mars.

Enthousiasme bij musici en acteurs

"In de zoektocht naar acteurs hebben we een oproep geplaatst waar we veel reacties op kregen", vertelt regisseur Neys. "De afspraak was dat iedereen die zich aanmeldde zou meedoen in de film, dus iedereen mocht participeren aan het project. In de film zijn verschillende thema's verwerkt zoals opgroeien, productie en 'the show must go on'." Uiteindelijk is het project een samenwerking geworden van een 60-tal acteurs, ongeveer 35 zangers en 3 muzikanten.

Madam Fortuna

De kortfilm is het werk van Madam Fortuna, een kunstenplatform en ontmoetingscentrum in het hart van Borgerhout. Deze ontmoetingsplek biedt ruimte aan verschillende makers, die vanuit verschillende invalshoeken verbeelding geven aan actuele thema's. De presentatie van de kortfilm loopt nog tot 18 september op verschillende plaatsen in Antwerpen, waaronder het plein aan de kathedraal. Voor alle info en de trailer kan je terecht op de website www.madamfortuna.be.

© 2011 - StampMedia - Sydney De Vos