Met de eerste boomplanting op het Bogaersveld is dinsdag het startschot gegeven voor de bouw van Campus Beringen. “Over twee jaar zal de nieuwe school klaar zijn”, zegt Carine Briers, juffrouw van de lagere school De Beerring.

Het scholenbouwproject ‘Scholen van Morgen’ zorgt voor de komst van een gloednieuw complex ‘Campus Beringen’. Het terrein dat 6,5 ha groot is en dat zich tegenover de Middenschool Sint-Jan situeert, ligt er nu nog verlaten bij. Maar over twee jaar zal het een open, groene campus zijn die de vijf scholen van het Spectrumcollege en de basisschool De Beerring zal samenbrengen.

Boom

Om dat te vieren, liepen de leerlingen van de vijf Beringse scholen in een stoet door het centrum. Op het Bogaersveld kwam iedereen samen. Daar werd de eerste symbolische boom geplant.

De nieuwbouw zal in totaal 1.763 lokalen omvatten, waarvan 450 leslokalen voor 2.000 leerlingen en 220 leerkrachten in 30 studierichtingen. Er zal ook een gebouw komen voor de drie bovenbouwscholen van het Spectrumcollege (Sinte-Lutgart, Sint-Jozef en het VTI) en een tweede voor de basisschool De Beerring. De bestaande Middenschool Sint-Jan zal behouden blijven.

Wensen

De leerlingen van het derde en het vierde leerjaar van de lagere school De Beerring liepen voorop in de feeststoet. Al wandelend pikten ze de leerlingen op van het Sint-Jozefscollege, de Bovenbouw Sinte-Lutgart, het VTI en de leerlingen van de Middenschool Sint-Jan.

De kinderen van De Beerring hebben als voorbereiding een eigen steenlegging bedacht. “Onze kinderen hebben allemaal een steen gemaakt die ze versierd hebben en waar ze hun naam op hebben geschreven. De stenen hebben ze vervolgens in een grote steenkorf gelegd”, vertelt Carine Briers, juffrouw aan lagere school De Beerring.

De leerlingen schreven ook hun wensen op gekleurde lintjes die allemaal samengebonden werden. Bij de officiële boomplanting werden die lintjes aan de bomen vastgemaakt. “Voor de boomplanting hebben we ook speciale symbolische spades in vele kleuren. Per school zal er een boom geplant worden door telkens een leerling van iedere klas”, legt de juf uit.

Groene school

De godsdienstleerkracht van het Sint-Jozefscollege gaf vanop een podium het startschot van de boomplanting. Met behulp van een grijper werd de eerste boom in de aarde gezet. Daarna mochten de kinderen met de witte veiligheidshelmen de andere reeds geplante bomen bedekken met potgrond en gewone grond.

Ondanks het koude herfstweer zat de sfeer onder de kinderen toch goed. Ook leerling Erren is blij met de komst van de nieuwe school. “Als wij vallen, zal het niet meer pijn doen door het zachte gras”, legt hij gelukkig uit. Een ander klasgenootje is ook blij, al weet hij niet juist waarom.

Onderwijscampus

Het project bestaat uit 27.437 m² nieuwbouw en 47.135 m² omgevingswerken. De kosten worden geschat op 58 miljoen euro. 75 procent zal betaald worden door de Vlaamse regering in het kader van het DBFM-programma ‘Scholen van Morgen'. De werken starten in oktober 2014 en eindigen in november 2016.

© 2014 – StampMedia – Ilse Cleeren
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - Online op 22/10/2014