De tweejaarlijkse Zinneke Parade vond dit weekend plaats. De deelnemers kwamen uit verschillende Brusselse wijken en met 22 groepen was er heel wat bekijks. Iedere groep deed een act en paradeerde dan verder door de drukke straten. Voorbijgangers lachten, wuifden en trokken foto’s. Plezier voor jong en oud.

Zaterdag in Brussel. Een leuke, drukke (en ook natte) sfeer. Ondanks het slechte weer zijn er toch heel wat mensen die de Zinneke Parade komen bewonderen. 2.000 mensen, verkleed en geschminkt, dansen door de straten. De Zinnekes (= groepen die deelnemen) stoppen verschillende keren en voeren een showke op, omringd door honderden fototoestellen.

Tijdens zo’n toonmoment kwam er een vrouw naar het publiek gelopen om de mensen een massage te geven, die slechts 3 seconden duurde. Wat verderop liep een wit geklede feestvierder naar een vrouw om haar een roos te geven. Dat tovert een lach op haar gezicht. Alleen moest zij die bloem wel teruggeven, zodat hij een andere vrouw kon gaan charmeren.

Dertien vertrekpunten

In de massa aan de Grasmarkt staat een infostand. Vrijwilliger Sarah (22) geeft daar uitleg over het evenement. Zij vertelt dat het er dit jaar anders aan toegaat dan de vorige editie: “Voorbije jaren was er één vertrekpunt en één eindpunt. Als toeschouwer moest je op één plek gaan staan en zag je alles. Nu zijn er dertien vertrekpunten en ik merk dat veel mensen in de war zijn. Iedereen komt vragen waar je alles kan zien, en dan moeten wij uitleggen dat dat niet kan. Er is niet aangegeven welke groep waar zal passeren. Je moet zelf wat meestappen en je laten verassen.”

Lawaai en Brusselse wafels in overvloed aan de Nieuwstraat. Daar staat Bauke (24), sinds jaar en dag fan van de parade. Ze komt elke twee jaar kijken. “Het is hier heel leuk, maar wel chaotisch. De groepen komen overal en nergens. Als je de stoet wilt ontwijken omdat het ergens te druk is, is dat moeilijk: je loopt op een andere plaats op een nieuwe groep”, lacht zij.

Boot met zangers

Een boot met zangers in, jongeren die op stelten lopen, kinderen met iets wat op hersenen leek aan hun lichaam geplakt. En overal paraplu’s. Dat ondervindt ook Sarah, die intussen haar regenjas heeft aangetrokken. “Ondanks het slechte weer is hier heel veel volk, maar het is moeilijk om te schatten met hoeveel we hier precies zijn. We zijn in het centrum van Brussel, dus het is hier altijd heel druk. Maar ik denk dat er een grote groep Zinneke-fans is die sowieso komen kijken, regen of niet. “

Dit jaar was het een geslaagde editie, met bekoring als thema. De zelfgemaakte kostuums vielen zeer in de smaak en iedere act had een originele touch. De 400 vrijwilligers kijken terug op een fijne, maar vermoeiende dag. Binnenkort gaan zij weer aan de slag met de voorbereidingen voor de negende editie binnen twee jaar. Voor de zomer zal het thema van 2016 bekend gemaakt worden. Zinnekes, tot dan!

© 2014 – StampMedia – Annelies Heymans


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 12/05/2014