Op 1 april moet je voor muziek, kunst en design in het Leuvense pop-upcultuurcentrum Lop-up zijn. Vijf masterstudenten culturele studies geven bekend en nieuw Leuvens talent een platform in Transit 50, een Foodbar op enkele minuten van het station en net naast de platgetreden paden van Leuven.

Muziek, performance en visuele kunst. Dat zijn de drie pijlers waarmee Marijke Verbruggen, Jan Asselberghs, Simon Aneca, Lisa Moorad en Esther Artois uitpakken. "We wilden Leuvens talent in de kijker zetten, maar moesten ergens een keuze maken", zegt Esther."‘Eens we beslist hadden wat we wilden doen, werd al snel duidelijk dat we een soort van cultureel centrum aan het uitbouwen waren. Omdat het een eenmalig evenement is, kozen we voor een pop-up."

(On)bekend

Juwelen die OLA Jewelry met een 3D-printer maakte, handgemaakte boxershorten en shorties van RAUW of een intiem optreden van Klaas Delrue, de zanger van Yevgueni.  "Er is heel veel te doen", legt Marijke Verbruggen van de organisatie uit. "In de ene ruimte komt een marktje met kraampjes van designers en kunstenaars. Fotograaf Willem Govaerts krijgt er ook een plekje om portretten te maken van bezoekers. De optredens vinden in een aparte zaal plaats."

Daar zullen bezoekers onder meer Lennaert Maes en Stoomboot aan het werk kunnen zien. Naast de muzikanten geven ook verschillende poetry slammers er het beste van zichzelf. Onder andere mede-organisator Jan Asselberghs - in het Leuvense bekend als Petit Jean - zal er zijn slam poets opvoeren. "Door zowel bekende artiesten als beginnende designers te vragen, willen we een unieke mix van bekend en onbekend Leuvense talent creëren", vertelt Marijke.

Meer succes dan verwacht

Hoewel Lop-up ontstond uit een opdracht die de studenten kregen voor een van hun vakken, organiseren de vijf jongelingen het evenement vrijwillig. "De opdracht was om een evenement uit te denken, maar je mocht ze ook theoretisch indienen", legt Esther uit. "Als we er dan toch onze tijd insteken, kunnen we het net zo goed echt op poten zetten", lacht Marijke. En daar slagen de vijf behoorlijk goed in. "We zitten op schema. Woensdag zal het sowieso spannend zijn, maar alles is geregeld en we hebben al veel positieve reacties gekregen van mensen die willen komen", vertelt Esther.

Via het evenement op Facebook gaven al meer dan vijfhonderd mensen aan te willen deelnemen. "Terwijl er eigenlijk maar plaats is voor tweehonderd bezoekers", weet Marijke. Dinsdag 24 maart startte het team daarom de ticketverkoop. De tickets vlogen aan een recordtempo de deur uit en zijn intussen allemaal uitverkocht. Wie er toch nog een wil bemachtigen, houdt best de Facebookpagina van het evenement en van Lop-up zelf in de gaten. Daar start vandaag nog een wedstrijd voor de laatste tickets.

Maar ook wie geen ticketje weet te bemachtigen, hoeft nog niet te treuren. De groep sluit namelijk niet uit volgend jaar opnieuw een Lop-up te organiseren. "We hebben al vaak lachend tegen elkaar gezegd dat het leuk zou zijn om het volgend jaar nog eens te doen", vertelt Esther. "We hebben ook al enorm veel geleerd, waardoor we een tweede editie van Lop-up nog beter en groter zouden kunnen maken", vult Marijke aan.

Transit 50

Lop-up gaat door in Transit 50, vlakbij het station. "De locatie vonden we eigenlijk dankzij een tip van onze docenten", duidt Marijke. "Zij komen hier vaak lunchen, en raadden ons aan een kijkje te nemen. We waren meteen verkocht."

Meer info op de website van Lop-up.

© 2015 – StampMedia/21Bis - Cindy Van Asselbergh


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - Online op 30/03/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 30/03/2015