(Erasmix) Voormalig VRT-journalist Walter Zinzen (76) schreef zijn ergernissen neer in 'Mens erger je!'. Dit pamflet neemt onze huidige maatschappij op de korrel. Vooral de N-VA krijgt er van langs.

Er zijn mensen die het bestek door de kamer gooien als ze boos zijn. Walter Zinzen niet. Als hij boos is, schrijft hij een boek. Zo is ook 'Mens, erger je!' ontstaan, dat eerder een pamflet is dan een boek. In dit boekje, dat volgens hem een bundeling is van aparte pamfletten, pent de gewezen VRT-legende neer waar hij zich aan ergert in onze huidige maatschappij.

Rode draad is de particratie (de politieke partijen hebben de macht). 'Er zijn dingen in dit land die verkeerd lopen dankzij de particratie', zegt Zinzen. 'En niet enkel binnen de traditionele partijen, hoor. De N-VA is in hetzelfde bedje ziek.' Met deze opener zette Zinzen meteen de toon in het Brusselse literatuurhuis Passa Porta. Hij ging er tijdens zijn boekvoorstelling in geprek met politicoloog Dave Sinardet en journalist Rik Van Cauwelaert. De N-VA was nooit ver weg.

'Anti-N-VA-pamflet'

Mens erger je Walter Zinzen scherpt zijn pen en beukt met zijn pamflet 'Mens erger je!' in tegen een aantal veelgehoorde stellingen en ruimverspreide denkbeelden over politiek en journalistiek.
Het is een scherpe aanklacht tegen het politieke denken en doen in ons land, maar evenzeer een geëngageerde oproep om het debat op niveau te voeren.
Je kan het boek bestellen in de webshop van DeWereldMorgen.beLogischerwijs zijn er ook mensen die zich ergeren aan de toon van het boek. Onder meer Rik Van Cauwelaert, ex-hoofdredacteur van Knack en tegenwoordig politiek commentator bij De Tijd, hoort bij deze groep. 'Meneer Rik', zoals zijn zielsverwant Koen Meulenaere hem steeds noemt, gaat met meerdere stellingen van Zinzen niet akkoord en kaatst de bal zelfs terug. Bezondigt Zinzen zich zelf niet aan Calimerogedrag? En is het niet flauw om niet toe te geven dat dit wel een anti-N-VA-pamflet is?

Dave Sinardet, politicoloog aan de Universiteit van Antwerpen en de ULB reageert: 'Het is niet louter een pamflet tegen de N-VA, maar eerder een aanklacht tegen polarisatie en een oproep om de democratie op te bouwen. Het is niet omdat je kritiek geeft op de N-VA dat je aan N-VA-bashing doet.'  Zinzen vult aan: 'Alles is tegenwoordig N-VA-bashing. Als De Standaard een interview publiceert met Bart De Wever waarin hij opmerkelijke uitspraken doet over het regenboog-T-shirt, reageren de aanhangers van de partij meteen dat dit N-VA-bashing is.'

Zinzen waarschuwt ons voor een enge staat waar je af en toe kritiek kan spuien, maar waar je kritiek niet gehoord wordt tenzij je een politicus bent. 'Tom Lanoye mag af en toe in de krant zijn mening zeggen, maar wordt direct op zijn plaats gezet. Sporters, muzikanten, artiesten,...  Er wordt schande gesproken als zij hun mening geven en vaak komt dan de reactie vanuit de politieke wereld dat zij het 'echte' werk moeten overlaten aan de beleidsmakers. Dat stoort me enorm.'

Vooroordelen over Brussel

Iemand die ook een mening heeft is Olivier Maingain. De voorzitter van het FDF deed op de Waalse zender RTL-TVI enkele opmerkelijke uitspraken over Brussel: 'We moeten voorkomen dat de N-VA de Brusselse instellingen blokkeert, desnoods moeten we buiten de grondwet treden.' Rik Van Cauwelaert vroeg zich af waarom Zinzen niet kwaad werd van de Franstaligen.

Zinzen pareerde onmiddellijk: 'Het is niet omdat meneer Maingain domme dingen zegt, dat hij alle Franstaligen in Brussel vertegenwoordigt.' 'Brussel is een stad waar zoveel vooroordelen over bestaan', verzuchtte Zinzen vervolgens nog. 'Brussel is zogezegd tweetalig, maar eigenlijk worden hier honderden talen gesproken. Er is hier niet één hoofdtaal. Taal is een instrument en geen ideaal.'

Verplicht leesvoer

Op het einde van de boekvoorstelling sprak Zinzen zijn dankbaarheid uit voor de manier waarop het gesprek gevoerd was. 'Er moet gediscussieerd kunnen worden, maar op een respectvolle manier en met kennis van zaken.'  Walter Zinzen wil een discussie openen over de maatschappij van morgen en doet dat met een boek dat doet denken aan 'Indignez-vous!' van Stephane Hessel. 'Mens, erger je', verplicht leesvoer voor wie de kudde schapen wil laten gaan en kritisch wil nadenken over onze maatschappij.

© 2013 - Erasmix - Luis Muñoz Vegas