© Koen Timmerman

Zwitserse bedrijven kunnen vanaf deze maand kantoormeubilair huren bij Ikea. Het Zweedse bedrijf wil daarmee zijn ecologische voetafdruk met 15 procent verminderen. Eind vorig jaar konden Amsterdamse studenten al zo’n meubelabonnement afsluiten. Zal deze trend overwaaien naar Vlaanderen? 

Ikea wordt vaak bestempeld als ‘wegwerpmeubilair’, maar met het nieuwe businessmodel proberen ze van dit imago af te komen. Torbjörn Lööf, CEO van moederbedrijf Inter Ikea, vertelde onlangs aan de Britse krant Financial Times dat nu ook Zwitserse bedrijven kunnen intekenen op dit proefproject. Het plan van de Zweedse meubelgigant is om daarna onder meer keukens, zetels en bedden te gaan verhuren aan particulieren in andere landen.

Duur voor studentenbudget

© Koen Timmerman

Wat vinden Vlaamse studenten van dit idee? De meningen blijken verdeeld. Sarah (21) zit op kot in Brussel: “Ik zou het zeker overwegen mocht Ikea dit hier aanbieden omdat ik graag milieuvriendelijker wil leven,” zegt ze. In Nederland biedt het meubelbedrijf vier pakketten aan tussen de 19,95 euro en 29,95 euro. Elk pakket bevat vijf of zeven meubelstukken. “Ik vind het best duur, maar zie ik er alleen maar voordelen van in. Het milieuvriendelijke aspect overtreft voor mij de huurprijs. Ik verwacht voor die prijs wel een goede service als er bijvoorbeeld iets kapot zou gaan.”

© Laura Leplat

Ondanks de klimaatmarsen die de voorbije weken duizenden jongeren op straat brachten, is het milieuvoordeel voor vele studenten toch geen reden om voor het huurmodel te kiezen. Laura (20) zit op kot in Genk: “Ik zou het niet doen. Je geeft veel geld uit op een jaar tijd. Het lijkt me makkelijker om je eigen meubels te hebben. Zelf had ik al wat meubels op mijn kot staan en ik heb maar één kast extra moeten kopen.”

© Ruth Van Den Berghe

Studenten staan vrij terughoudend tegenover het afsluiten van abonnementen en twijfelen aan het voordeel voor hun portemonnee. “Toen ik voor het eerst hoorde van dit project klonk het heel aantrekkelijk, maar als ik er wat langer over nadenk weet ik niet zeker of ik het zou doen. Ik vind het moeilijk in te schatten wat het goedkoopst zou uitkomen,” zegt Antje (19) die sinds kort in Antwerpen een studentenkamer huurt.

Als de test in Amsterdam goed verloopt, wil Ikea dit jaar verder werken aan de ontwikkeling van andere circulaire modellen waarbij ze minder afval produceren en producten hergebruiken.

vorige volgende