Vanmiddag stellen de jongeren van De Schoonmoeder aller Verkiezingen in het Vlaams parlement hun strijdpunten voor de komende verkiezingen voor. Eén van de thema’s die ze willen aanpakken is: hoe geven we zelf vorm aan duurzaam leven? “De mensen zijn er zich van bewust, maar ze doen er niets mee.”

De jongeren werkten vanuit De Ambrassade aan hun strijdpunten, die ze vanmiddag in het Vlaams parlement voorstellen. Een team dat werkt rond duurzaamheid schoot onmiddellijk in actie. De bedoeling was om te koken met voedsel dat anders wordt weggegooid. Na een korte brainstormsessie gingen ze op pad om een campagnefilmpje te maken.

Statiegeld

Wie de wereld wil verbeteren, moet er ook op gekleed zijn. Om zichzelf een stoerder imago aan te meten, besluiten ze om twee zwarte strepen aan te brengen onder hun ogen. Na een verwoede zoektocht naar een aansteker worden vakkundig enkele kurken zwartgeblakerd. Zonder te aarzelen brengt Kirsty Lemmelijn (23) voor het oog van de camera twee oorlogsstrepen aan. Haar strijdpunt is het invoeren van statiegeld op PET-flessen en blikjes. Het idee kreeg ze op een festival in Duitsland.

“We waren met een groepje Duitsers en Vlamingen op stap en op gegeven moment gooiden we onze plastic flesjes en bekertjes in de afvalbak. Daarop kregen we verontwaardigde reacties van de Duitsers”, vertelt ze. “In Duitsland bestaat al jaren een systeem van statiegeld op flesjes en blikjes. Op festivals verkopen ze herbruikbare plastic bekers en op de campings moet iedereen zijn afval terug meenemen.”

Kirsty’s doel is om hetzelfde principe in België toe te passen. “De mensen beseffen wel dat je kunt besparen op afval, maar ze doen er niks mee. Het is aan de politici om er iets aan te doen. Als het systeem er komt kunnen de mensen er niet meer omheen”, vertelt ze.

Duurzaam in de winkelrekken

Met de flair van guerrillastrijders trekken ze de stad in. De volgende stop is de supermarkt, om duurzaam eten in te kopen voor hun video. Onderweg komen ze een vuilbak tegen. Elif Lootens (17) stelt zich kandidaat om te doen alsof ze er een half opgegeten appel uitvist. “Ga ik dit nu echt doen?”, vraagt ze zich hardop af. Maar even later bijt ze toch triomfantelijk in een appel.

Lennert De Vroey (19) spot op zijn beurt een grote afvalcontainer. Deze kans kan hij natuurlijk niet aan zich voorbij laten gaan. Als een volleerde dumpsterdiver hangt hij over de rand van de container. De student Politieke Wetenschappen zet zich in voor duurzaam voedsel in de winkelrekken. “De keuze voor duurzaam voedsel ligt in de eerste plaats bij de consument. Voor biologisch geteeld of fairtrade eten mogen we best wel een centje meer betalen. Nu worden de boeren, zowel in het Zuiden als in België, uitgebuit. Om duurzamer te leven kun je beter besparen op andere zaken, zoals verpakking”, zegt hij.

Betere fietsinfrastructuur

Als laatste is Florian Goetghebeur (23) aan de beurt. Ook hij deinst er niet voor terug om in een (weliswaar lege) afvalbak te kruipen. Zijn buit is een bussel wortels. De onverschrokken milieustrijders staan weer een stapje dichter bij het bereiken van hun doel. Na het schieten van nog enkele vuilnisbakscènes is het tijd om terug te keren naar de Ambrassade.

Asher Serrana (18) kon helaas niet van de partij zijn, maar was er in gedachten bij. Zijn strijdpunt is een betere fietsinfrastructuur. “Vooral in de Brusselse vijfhoek is het verkeer erg gevaarlijk voor fietsers”, weet hij uit eigen ervaring. “Over heel Vlaanderen is er nog altijd werk aan de infrastructuur. Ik pleit voor de aanleg van fietspaden, fietsstroken en het promoten van fietsgebruik. Op 3 mei organiseren we een actie op het Muntplein met BMX’ers die er stunts komen doen. Er wordt ook een brief met mijn strijdpunten aan de verkozen politici gestuurd”, legt Asher uit.

Ben je ook benieuwd naar het talent van deze jongeren? Kijk dan zeker op 30 april naar de uitzending van het evenement, te volgen op MNMOP12 en deredactie.be.

© 2014 – StampMedia – Stef Vananderoye


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 30/04/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 30/04/2014