De warmste week komt er opnieuw aan, maar door Corona zijn er heel wat beperkingen. De Limburgse organisaties Vuslat en Golden Rose hebben daarom naar alternatieven gezocht. Mensen met een migratieachtergrond kunnen samen met vrijwilligers hun Nederlands oefenen door samen te wandelen in Limburg.

In een vreemd land een nieuw leven beginnen zonder maar één woord te begrijpen kan heel uitputtend zijn. Vaak gescheiden van hun familie moeten anderstalige nieuwkomers van nul herbeginnen. Daar komt bij dat Nederlands leren nu nog moeilijker is door de beperkingen rond het Covid-19-virus. Bovendien moeten ze door een hele administratieve mallemolen. “Denk bijvoorbeeld aan de school van de kinderen of het verkrijgen van een woonplaats”, zegt Fatih Cengiz, vertegenwoordiger van Fedactio Limburg. De Federatie van Actieve Verenigingen in België is een koepelorganisatie met actieve lidverenigingen over heel het land. Ze willen samen alle burgers stimuleren om actief deel te nemen en te streven naar een inclusieve maatschappij waarin iedereen zich ten volle kan ontwikkelen.

Om vrijwilligers in contact te brengen met vluchtelingen, worden wandelingen georganiseerd. “Er zijn verschillende Limburgse natuurgebieden uitgekozen. In de ochtend komen de nieuwkomers en vrijwilligers samen en zien ze elkaar voor de eerste keer. Er zijn geen routes uitgestippeld. Als het klikt, mogen ze heel de dag samen wandelen”, zegt Cengiz. “In Genk, Hasselt, Beringen, Zonhoven, Heusden-Zolder of Houthalen-Helchteren kunnen de nieuwkomers hun Nederlands bijschaven en meer te weten komen over het leven in België. Voor de vrijwilligers is het een mogelijkheid om de verhalen van vluchtelingen te horen.”

"We willen deze mensen helpen om hun weg te vinden hier in Vlaanderen en Limburg."

Fatih Cengiz, vertegenwoordiger Fedactio Limburg

Vriendschap

“Wat we zien bij mensen met een migratieachtergrond, is dat ze met veel plezier naar de Nederlandse les gaan, maar daarbuiten weinig mensen zien om de taal mee te oefenen. Het praktische gedeelte komt weinig aan bod”, aldus Cengiz. “We willen deze mensen helpen om hun weg te vinden hier in Vlaanderen en Limburg. Ze moeten op hun eigen benen kunnen staan en het Nederlands is daarbij belangrijk.”

Samen met cultuurvereniging Vuslat Limburg en vrouwenorganisatie Golden Rose Limburg wil Fedactio het initiatief laten uitgroeien tot iets dat de Warmste Week overstijgt. “We willen deze wandeling uitbouwen tot een langdurig traject en niet iets eenmalig. Het zou mooi zijn als er op termijn vriendschappen ontstonden. Als we later opnieuw informeren bij de nieuwkomers en zij ons zeggen dat ze nog steeds contact hebben met de vrijwilligers, dan is dit project voor ons geslaagd.”

vorige volgende