©Ilan Van Aerschot

Donderdag 28 februari protesteerden Vlaamse jongeren voor de achtste week op rij voor een beter klimaatbeleid. Met 3000 waren ze en deze keer was Antwerpen het strijdtoneel. Greta, Anuna en Kyra kwamen al vaker in het nieuws. Maar wie zijn de andere betogers die telkens uit volle borst de slogans mee scanderen?  

 “Ik ben hier om het klimaat te helpen, zodat we in 2050 nog kunnen leven,” zegt Demi. Ook Jelte en Jules zijn vandaag op de klimaatmars. “Wij zijn hier om de mensen te steunen die het klimaat willen helpen” zegt Jules enthousiast. Ook Tino staat in het publiek en springt er tussen de menigte uit omdat hij geen scholier is. “Ik ben hier als leerkracht om solidair te zijn met de scholieren. De klimaatzaak is niet alleen belangrijk voor jongeren. Het gaat iedereen aan”. Ook Ilke is hier om haar steentje bij te dragen. “Ik wil de stem die al klinkt nog luider maken.” 

Toen Ben student was, zo een 40 jaar geleden, betoogde hij iedere week voor welke reden dan ook. “Ik vind het fantastisch dat ze het aandurven”. Sofie en Gudrun zijn het erover eens dat het noodzakelijk is dat de jongeren spijbelen. “Alleen op deze manier kunnen ze iets in beweging brengen”.  

Tijd om te handelen 

Volgens Kim moeten de politici zich beginnen aan te passen. “Ze moeten de juiste maatregelen nemen om het klimaat te helpen.” Mirthe die samen met Kim en Demi naar deze klimaatmars is gekomen, gaat daarmee akkoord. Jelte en Jules zijn het eens. “We willen dat de politiek meer aandacht besteedt aan het klimaat, want het beleid dat er nu is, is niet genoeg”. Tino vindt dat de klimaatbeweging druk moet blijven zetten. “Ik hoop dat het ook internationaal helpt”.  

 Ouderlijke steun

 “Mijn mama vond het heel goed, en heeft me heel erg gesteund” zegt Demi. Ook de ouders van Jelte, Jules en Ilke vinden het goed dat ze aanwezig zijn. Bij Mirthe is het omgekeerd. Haar ouders weten het niet. 

Politieke boodschap 

De jongeren hebben concrete tips voor de klimaatministers. “Maak het vliegtuig duurder en de trein goedkoper,” zegt Jelte. “Voer groene taksen in, en maak vervuilende spullen duurder,” voegt Jules toe. Tino vindt dat er een eenduidig beleid moet komen. “De vier regeringen mogen niet steeds de zwartepiet naar elkaar doorschuiven”. Kim zegt dat de politici meer naar de jongeren moeten luisteren omdat zij de toekomst zijn. Ilke sluit het interview af met een opvallend statement: “Gisteren was het twintig graden. Dat vind ik niet normaal, het is tijd om de discussie te stoppen en over te gaan tot actie”. 

Gudrun denkt dat de politici wel zullen beginnen luisteren. “Ze moeten wel, hier kunnen ze echt niet meer onderuit”, sluit Sofie aan.  

vorige volgende