Op zondag 11 september gooien opnieuw heel wat Antwerpse monumenten hun deuren wagenwijd open voor de 23ste Open Monumentendag. Deze editie staat helemaal in het teken van het thema 'Conflict'.

Het centrale thema staat op de huid geschreven van Antwerpen. Deze oude handelsstad kwam namelijk in het verleden geregeld in aanraking met allerlei conflicten. Waren het niet de Antwerpenaren of de Fransen die hun zegje in de stad wilden doen, dan waren het de woelige godsdienstvervolgingen of de politieke schoolstrijd die de stad in rep en roer brachten.

Boekjes en lijnkaarten

De provincie Antwerpen bundelde voor deze editie alle opengestelde monumenten in een handig boekje. Hierin kan je zowel alle historische informatie vinden als alles wat je moet weten over het openbaar vervoer van en naar desbetreffende monumenten. Wie een boekje in zijn bezit wil krijgen, kan terecht op zijn plaatselijke Toeristisch Infokantoor.
Het Antwerpse Bureau voor Toerisme legt in samenwerking met De Lijn meer dan 800 dagpassen klaar zodat de bezoekers gratis met het openbaar vervoer van monument naar monument kunnen rijden.

Speciale aandacht gaat dit jaar uit naar AMUZ, de pas gerestaureerde Augustinuskerk in de Kammenstraat. De kerk werd omgetoverd tot een klassiek muziekcentrum.

Fortennacht

Op 10 september kan je bovendien opnieuw genieten van Fortennacht. Die datum worden er van 15.00 uur tot middernacht heel wat activiteiten georganiseerd op en bij de Antwerpse forten en linies. Bezoekers kunnen zich tegoed doen aan activiteiten die variëren van natuurexcursies en culinaire proeverijen tot poëzievoordrachten en film.

© 2011 - StampMedia - Tekst: Lieze Neven