Gustaph gaat in mei naar het Eurovisiesongfestival in Liverpool. © VRT

Reporter Hanna Daniels keek zaterdag naar Eurosong 2023 op Eén en zag dat het goed was. "Wat de kijkers willen, is een feestje en Gustaph brengt dat feestje."

 

Eurosong 2023 nam het hele Eurovisiesongfestivalformat over en maakte het Vlaams. Zelfs de bekendmaking van de punten gebeurde in dezelfde, spannende stijl als de grote Europese show in mei. Niet dat de gelijkenissen erg waren, het was zelfs heel goed. Jammer wel van het fiasco op VRT Max. De website was duidelijk niet bestand tegen de vele kijkers die via VRT Max wilden stemmen. ‘Message: too many requests’ kreeg ik en nog vele anderen op Twitter te zien. Misschien wilde de VRT wel dat het publiek via sms stemde om zo hun werknemers nog een bonusje te kunnen geven met de 75 cent per sms.

Maar laten we het eens hebben over wat er echt toe deed: de artiesten. Hunter Falls, Chérine, Ameerah, The Starlings, Gustaph, Gala Dragot en Loredana traden aan in de grote finale zaterdag. Gustaph – omwille van zijn opvallende roze blouse meteen ‘de roze flamingo’ genoemd – zal met ‘Because of you’ ons land vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Liverpool later dit jaar. Oekraïne won de liedjeswedstrijd vorig jaar, maar door het aanhoudende oorlog in hun land, mag het land van de nummer twee het Eurovisiesongfestival organiseren, dus het Verenigd Koninkrijk.

Gustaph was geen topfavoriet, misschien omdat hij als té anders voor de dag kwam. Maar tijdens de finaleshow bleek dat net zijn troef te zijn. De andere finalisten hebben we al zo vaak de revue zien passeren: de hotties, de gekke performance, de operazanger. Gustaph spreekt duidelijk een LGBTQIA+-publiek aan, en laat net dat een doorslaggevend publiek zijn van het Eurovisiesongfestival. Bovendien klinkt zijn uptemposong ook nog eens goed. De eeuwige achtergrondzanger wordt frontsinger. Gustaph nam al twee keer deel aan het Eurovisiesongfestival, maar telkens als achtergrondzanger en uit beeld.

Triest lied over moeilijke momenten

The Starlings werden op voorhand door de zogenaamde experts uitverkoren tot de topfavoriet, maar haalden het dus niet. Laat me dat even uitleggen: de Eurovisionfans willen niet nog eens een triest lied over de moeilijke momenten van het leven. We get it, life is hard. Het is een mooi verhaal, maar de buitenlandse kijkers geven weinig om het introducerend tekstje dat wordt voorgelezen tijdens de liveshows van het Eurovisiesongfestival. Wat de kijkers willen, is een feestje en Gustaph brengt dat feestje. De flitsende visuals met de geweldige dansjes, de achtergrondzangers die helemaal werden betrokken en gewoon zijn geweldig lied, gecombineerd met zijn stem, maakte ‘Because of you’ helemaal af.

Chérine probeerde het publiek te tonen wat er in haar brein gebeurt, maar ze had haar "imaginary friend" beter daar gelaten. De dansende bloem en het blauwe figuur met zes armen deden me terugdenken aan de dansende hand van de Duitse Jendrik Sigwart tijdens Eurovision 2021. En Jendrik ging uiteindelijk naar huis met drie punten, alvast niet het beste voorbeeld. Gala Dragot was ook een grote kanshebber, maar het lied was niet Eurovisiesongfestival genoeg en te veel een Billie Eilish-poplied. Loredana deed een goede poging door een robot op het podium te laten verschijnen. Het werkte echter zo goed dat Loredana zelf er niet meer toe deed. Hunter Falls ging net iets te ver met zijn seventies vibe die hij wou overbrengen. En Ameerah sloeg de bal ook mis met een act die al te vaak is gebracht.

Ondanks de technische problemen van het online stemmen, was Eurosong 2023 een geslaagde show naar aanleiding van het grote Eurovisiesongfestival dat binnen vier maanden zal plaatsvinden. Was ik maar aanwezig in Paleis 12 in Brussel om de show live mee te maken, want daar was duidelijk een goed feestje aan de gang. Daar kon mijn zelfgemaakte cocktail en vertrouwde zetel niet tegenop.

vorige volgende