Matteo Simoni, Thibaut Courtois, Zuhal Demir: alle drie zijn het straffe Limburgers. Maar wat heeft de provincie nog meer te bieden? In deze reeks schetsen we een portret van Limburgers die misschien niet zo bekend, maar minstens even opmerkelijk zijn. Stuk voor stuk gewone mensen die door en met hun passie een stempel op hun omgeving drukken. Kapper Hendrik Aerts overwon een ernstige vaatziekte en opent een pop-up store in Hasselt.

HASSELT - "Vier het feit dat je leeft en ademt", staat in het Arabisch op Hendriks arm getatoeëerd. De tattoo liet hij zetten nadat hij een risicovolle operatie overleefde. Binnenkort opent hij zijn eigen pop-up store met haarverzorging, bar en kledingstukken.

Dokters stelden bij Hendrik de ernstige bloedvatafwijking AVM (arterioveneuze malformatie) vast: “bij mij liep mijn slagader te ver door in mijn oor, dat daardoor opgezwollen en pijnlijk was.” Een operatie was de enige oplossing. “Als ik dat niet had laten doen zat ik hier nu waarschijnlijk niet.”

De kans dat Hendrik tijdens de operatie zou doodbloeden of dat er iets mis zou lopen was 50%. “Dat maakte de zoektocht naar een chirurg die me wou opereren niet gemakkelijk,’ zegt Hendrik. “Velen zeiden dat ze niet aan de operatie wilden beginnen omdat ze er geen ervaring mee hadden en er geen goed oog in hadden. Natuurlijk vind ik het fijn dat ze daar eerlijk over zijn in plaats van zich toch aan de operatie te wagen die dan kan mislukken. Maar het bleef natuurlijk wel een beetje frustrerend, zeker omdat er ook niet zo heel veel tijd was. Uiteindelijk heb ik toch iemand gevonden, dokter Boon, die er wel al ervaring mee had en de operatie wou doen. En alles is goed afgelopen.”

Door de slaagkans van 50% moest hij op voorhand wel rekening houden met een slechte afloop. “Dat is wel confronterend maar op dat moment zelf had ik daar niet zo veel moeite mee. Ik stond er niet zo bij stil. Mijn familie wel, wat normaal is. Nu een jaar later denk ik soms wel aan die periode en dat dat toch allemaal wel heftig was. Ik denk nu soms wel na over het feit dat het echt gewoon slecht had kunnen aflopen en snap ik ook hoe mijn familie en vrienden zich voelden.”

Bezige bij

Hendrik werkt op dit moment als kapper in Label H, zijn eigen zaak in Heusden-Zolder. “Er zijn plannen voor een pop-up store van Label H in Hasselt. De pop-up store zal zich niet alleen focussen op haarverzorging. De bedoeling is om er ook echt een bar van te maken met de mogelijkheid om te eten en kleding te kopen. Momenteel ben ik nog aan het onderhandelen voor een pand.”

Als Hendrik niet in zijn kapperszaak staat, is hij bezig met toneel. Hij acteert en schrijft ook zelf stukken. “Vroeger zat ik bij VZW Kaboeki in Zonhoven. Dat is een toneelvereniging die vooral met jongeren werkt. Nu ben ik zelf beginnen schrijven en dat is wel moeilijker. Je moet jezelf evalueren en bijsturen. Momenteel ben ik bezig aan mijn vijfde toneelstuk. Het verhaal gaat over een jongen en een meisje die een relatie hebben. Na hun studies besluiten ze om op reis te gaan en avonturen te beleven. Eenmaal terug in België merken ze dat hun relatie al in een sleur zit omdat ze al zoveel op zo’n jonge leeftijd hebben gedaan. De vraag is dan hoe ze hun relatie weer nieuw leven in blazen.

Toen ik met de jongeren in VZW Kaboeki werkte had ik een stuk geschreven en dat ging over een meisje met kanker. Ik had het uit het oogpunt van de mensen rondom haar geschreven en dat gaf wel een heel andere inkijk op het thema. Ook kreeg ik net in de periode dat ik met dat stuk bezig was, zelf de diagnose van de tumor. Bezig zijn met het thema van gezondheidsproblemen heeft toen geholpen. Het schrijven en uitvoeren van dat toneelstuk hielp wel in het verwerkingsproces.

© 2017 – StampMedia – Sybille Bruneel

---

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - Online op 08/02/2017
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg op 08/02/2017

Bewaren

Bewaren