Café Oud Arsenaal in Antwerpen gaat in juni voor altijd op vakantie, kondigt uitbater Stephan Erauw aan. Sinds 1992 tapt hij er pintjes, maar de familiezaak opende al in 1924. Nu lijkt het einde nabij.

"Ik laat mij niet chanteren door de rookwet", zegt Erauw. "Wil een bepaalde liga tegen rokers optreden, dan moet ze de tabaksverkoop aanpakken, niet alleen de horeca." Volgens de zaakvoerder moeten kleine zaken nu onderdoen voor grote cafés, omdat zij geen plaats of budget hebben voor aparte rookruimtes. "Ik weiger deze oneerlijke wet in praktijk te brengen. Dan laat ik mijn café nog liever overnemen."

Privéclub

Toch is er nog hoop voor de klanten van Oud Arsenaal. Erauw overweegt van het café een privéclub te maken. Op die manier zouden bezoekers zonder problemen binnen kunnen roken. "Klanten hebben dan een lidkaart of toegangscode nodig om binnen te mogen", legt Erauw uit. "Als dat zou lukken, blijft het café open en kan ik achter de toog staan tot aan mijn pensioen."

Vriendschap op het spel

Gaan de deuren in juni toch voorgoed dicht, dan wachten moeilijke tijden voor uitbater en klanten. "Voor mij komt er dan een einde aan een tijdperk van gezellig sigaren roken aan de toog en praatjes slaan met vrienden en een pint erbij", vertelt een vaste klant. "Een nieuwe stamkroeg zal ik niet meer zoeken, ik blijf nog liever thuis."

Erauw zal vooral de sfeer, de collegialiteit en de vriendschappen met zijn klanten missen. "Hier komen mensen van alle standen, jong en oud, arm of rijk. Als ik de deur uiteindelijk toch voorgoed zou sluiten, zal het contact met al die mensen verwateren. Dat zou ik echt spijtig vinden."

© 2011 - StampMedia/Plantijn - Sarah Cools en Hanne Verstappen


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 03/05/2011