Who are we when no one is watching?’: dat is de vraag die  Ole Giæver zich stelt in Out of Nature, zijn tweede langspeelfilm . Hij vertolkt zelf de rol van Martin, een getrouwde man gekweld door eenzaamheid, twijfel, schuldgevoelens en seksuele verlangens.

Martin, getrouwd met Sigrid en papa van Karsten, is een dertiger die worstelt met enkele existentiële, en soms wat minder existentiële, vragen. Op het werk is hij een buitenstaander, die af en toe een onhandige poging onderneemt om toch een connectie te maken met zijn collega’s, en ook thuis vindt hij weinig bevrediging. Hoe hij zich gedraagt en wat hij zegt, is allesbehalve de weerspiegeling van zijn werkelijke gevoelens.

Om uit de dagelijkse sleur en routine te ontsnappen, vertrekt Martin op een tweedaagse tocht door de bergen. Hij en zijn rugzakje in de wilde natuur, vergezeld door een onophoudelijke stroom van gedachten.Moet hij dit weekend wel weg? Zou hij niet beter thuisblijven? Waarom voelt hij zich constant schuldig? Wat als hij zou scheiden van zijn vrouw, of sterker nog, zijn vrouw zou sterven? Dat zou pas handig zijn. Is er een band tussen hem en zijn zoon? Of verzwijgt Karsten, net als hijzelf vroeger, ook dingen voor zijn vader?

Co-ouderschap lijkt hem wel wat, dat betekent een hele week alleen voor zichzelf. Geen vrouw, geen kind. Alleen zijn in alle rust, maar niet te lang. Af en toe mag een vrouw zijn pad kruisen om, liefst in stilte, bepaalde behoeftes in te vullen. Of misschien wil hij wel liever terugkeren naar vroeger? Toen er nog iets was om naar uit te kijken en elke vrijdag werd gefeest, gedronken en gevreeën.

Wildste fantasieën

Via een voice-over worden de wildste fantasieën, overtuigingen en bedenkingen van Martin blootgelegd. Dit terwijl hij al joggend of wandelend de prachtige Noorse bossen trotseert. Ongecensureerd, alsof niemand meekijkt. Een pijnlijk en tegelijk grappig portret van een man boordevol vragen, wensen en een groot verlangen om de koers van zijn leven volledig te wijzigen.

Daddy issues, hunkeren naar het verleden en seksuele frustratie vormen een rode draad door deze prent. Verandering is Martins drijfveer. Hij geeft eraan toe, om vervolgens even snel terug te keren naar hetzelfde routineuze en onbevredigende leven. Out of  Nature is een aanrader voor wie wil meegenomen worden op een prachtige natuurtocht  vol innerlijke chaos, die exact stopt waar ze vertrokken was.

© 2015 – StampMedia/Mediaraven – Melissa Dhondt